Начало >Добруджа >Общество

Месото на курбана в Божурово било от прясно заклана овца

20.08.2015 г. 13:47:48 ч.
/
Месото на курбана в Божурово било от прясно заклана овца
20 от хоспитализираните лица, днес са изписани клинично здрави. Това съобщават от РЗИ-Добрич, относно приетите за лечение в добричката болница, след консумация на курбан в с. Божурово. В съобщението на здравната инспекция е посочено, че за периода 16-17 август, в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари (ОПЛ) са прегледани с гастроентероколитни оплаквания 34 лица на възраст от 3 до 82 години, 22 от които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич с диагноза Бактериална чревна инфекция.  Информация е подадена в отдел „Противоепидемичен контрол” на РЗИ - Добрич от дежурния инфекционист на 17 август, в началото на работния ден и своевременно е започнато епидемиологично проучване. Уведомена е ОДБХ и проведено съвместно проучване на място в с. Божурово, като са обходени домовете на организиралите курбана и на други семейства от селото. На 18 август, екип от отдел „Противоепидемичен отдел“ на РЗИ - Добрич продължи епидемиологичното проучване в с. Божурово, като е създадена организация с органите на местната власт за издирване и уточняване на всички лица, присъствали на събитието, уточняване на обективното им състояние и насочването им за преглед, изследване и медицинско наблюдение към личните лекари. Към момента са уточнени 65 присъствали лица.
В хода на епидемиологичното проучване се установи, че заболелите са присъствали на 16 август, на курбан за здраве в домакинство в с. Божурово, поканени са близки и познати от с. Божурово и гости от други населени места в областта. В домакинството е заклана овца от личното стопанство на 15 август и месото е съхранено във фризер, като има закупени продукти и от търговската мрежа. Приготвени са 8 ястия от 2 жени от селото. Ястията са приготвени на 16 август, в периода от 12,00 до 16,00ч. Присъстващите са започнали консумацията на приготвените храни в 16.00ч., първите субективни оплаквания (повръщане и профузна диария) са се появили около 18,30ч., когато първите заболели са потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич и след консулт с инфекционист 20 са хоспитализирани след 19,00ч. За периода 16-18 август, в Спешно отделение и при ОПЛ в с. Божурово са потърсили медицинска помощ още 12 лица, на които е предписано амбулаторно лечение или са направени вливания и манипулации.
На 17 август вечерта в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич са прегледани и насочени за хоспитализация в Инфекциозно отделение още 2 лица от с. Божурово с диагноза Бактериална чревна инфекция.
От всички амбулаторно прегледани пациенти в Спешно отделение и от ОПЛ и от още 16 лица без клинични оплаквания, които са присъствали на курбана и са консумирали хранителните продукти са осигурени проби за микробиологичното им изследване в РЗИ - Добрич. Всички, които не са хоспитализирани са предадени и насочени към ОПЛ за преглед, изследване и медицинско наблюдение.
Продължава постъпването на проби в РЗИ - Добрич за микробиологично изследване на присъствали на събитието лица. 
Снимка:gotvach.bg
Източник:Вестник ГЛАС

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика