Министерство на земеделието ще отпусне 150 млн. лв. повече на производителите

13.02.2022 г. 10:30:46 ч.
/ ИА Добруджа
Министерство на земеделието ще отпусне 150 млн. лв. повече на производителите
Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите в няколко сектора. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов пред Нова телевизия. По думите му секторът е изправен пред сериозни затруднения. „Причина за високите цени на продукцията на първо място е увеличението на цените на енергоносителите в световен мащаб, вследствие на COVID кризата. Това е проблем не само за нас, но и за цяла Европа. Това, което министерството на земеделието е направило е отразено в новата финансова рамка. Ще бъдат отпуснати 150 милиона лева повече от обичайното като помощи, в подкрепа на българските производители. Политическата криза през миналата година доведе до изоставане с приемането на бюджета, но ще наваксаме темповете. След приемането на бюджета, средствата ще стигнат възможно най-бързо до производителите”, увери министърът.  

Той добави, че стартира нотификация за 111 милиона помощи по COVID мярката, които ще бъда изплатени на производителите до края на юни. 

Министърът на земеделието обърна внимание и на фалитите сред родните производители. „От 900 хектара оранжерии, 200 са отопляеми. Справка показа, че голяма част от тях още миналата година не са работили. Призоваваме производителите да не прекъсват дейността си, защото държавата ще поддържа тези, които имат капацитет и възможност да произвеждат. Няма да се плаща на производители без продукция и такива с надписани площи. Порочната практика спира”, коментира Иван Иванов.  Приоритет остава българската продукция, като фокус ще бъде поставен и върху нелоялната конкуренция за внос от трети страни, коментира земеделският министър.   По отношение на проблемите в животновъдния сектор и заканите за национален протест Иванов обясни, че проблемите в сектора се дължат на политическата криза от миналата година.  

“Забавянето в бюджета се отразява и върху изплащането на помощите. Във връзка с намаляването на ДДС, то е записано в коалиционното споразумение, но за съжаление тази година не се взе решение за тази мярка. Надявам се това да се случи с актуализацията на бюджета”, добави той. Министърът каза още, че вдигането на осигуровките на производителите е сериозна тема, която обаче бива неглижирана през последните години.   Земеделският министър Иван Иванов коментира и случая от село Антон.  „Тече проверка. Държавен фонд земеделие ще разследва въпросния производител и субсидиите, които той е получавал. Хора като него развалят имиджа на целия бранш. Освен това ще се разследват и всички, получавали неправомерно средства, заради близостта си с управляващите”, категоричен е министърът.

 
Източник:actualno.com

Коментирайте
Подобни новини
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
Фирмите вече могат да кандидатстват по първата процедура по плана за възстановяване
Фирмите вече могат да кандидатстват по първата процедура по плана за възстановяване
България все още е предпочитана дестинация за ловен туризъм (ВИДЕО)
България все още е предпочитана дестинация за ловен туризъм (ВИДЕО)Яндекс.Метрика