Много успешна 2019 г. отчитат от Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич

16.01.2020 г. 11:16:27 ч.
/ ИА Добруджа
Много успешна 2019 г. отчитат от Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич
Повече от успешна е била 2019 година за РБ „Дора Габе” в Добрич. Това отчита нейният директор Невяна Христова. Повече читатели, повече закупени нови книги, повече културно-образователни инициативи. Зад  тези успехи  се крие работата на  всички библиотечни специалисти, както и множеството нововъведения, каза още Невяна Христова. 
 
- Г-жо Христова, каква беше 2019 година за институцията, която ръководите?
За нас 2019 година беше повече от успешна и причините за това са много. Броят на читателите ни бе 3843-ма души и е с 196 повече спрямо 2018 г., като увеличение се наблюдава като в сектор „Работа с деца”, така и в „Заемна за възрастни”. Заетите библиотечни документи са 54 100. Посещенията са 60 460 и са с почти 5 000 повече. 450 са културните и образователни инициативи, реализирани на територията на библиотеката. Те са посетени от над 33 700 души и техният брой отново е по-висок в сравнение с 2018 г.
- Какво доведе до успехите, за които говорите?
До тези успехи доведе работата на всички библиотечни специалисти. Многократно заедно сме обсъждали това, какви са проблемите и как можем да стигнем до по-високи показатели. Така, постепенно стигнахме до този резултат.
В библиотеката настъпиха промени, свързани  с автоматизацията на библиотечните процеси. Библиотеката закупи модул „Моята библиотека”,  чрез който онлайн, всеки читател има достъп до своя читателски картон и има възможност да провери какви заглавия е заел, да сравни сроковете за връщане или пък да презапише и да направи  нови заявки. Закупихме и друг модул, наречен „Инвентаризация”, защото според документите и наредбите на библиотеката, трябва да извършваме ежегодна инвентаризация на справочния и краеведски фонд. Това е фондът, който е най-ценен за библиотеката, не се изнася навън, а се ползва тук на място.
- Как този процес ще продължи през настоящата година?
През тази година предстои закупуване на други модули. Това са т. нар. некнижни библиотечни документи, защото ние закупуваме не само книги, но и периодични издания и други, така че източниците на информация, която се търси от нашите читатели, да бъдат различни и да я има в некнижните периодични документи и в периодичните издания.
- Библиотеката отдавна не е само място за заемане на книги. Тя е културно средище, което предоставя различни продукти. Какво променихте, за да отговорите по-адекватно на динамиката на живота?
За да можем да отговорим на съвременните търсения на читателите е ясно, че тук трябва да настъпват промени. Едно от новите неща в библиотеката е появата на роботите Финч, както и роботи за по-малките деца - роботи-пчели.  Кандидатствахме с проектно предложение към Фондация „Глобални библиотеки”  и от там ни предоставиха 10 такива роботи. Обучение по програмиране преминаха и 10 деца от СУ „П. Р. Славейков”. Дете от нашата група беше изпратено на национален лагер в София. Освен това започна дигитализация на фонда ни от микрофиши, които са около 3 000 на брой. Микрофишите са периодични издания излизали от 1876 до 1954 година. Със средства на Министерство на културата част от тях бяха дигитализирани през 2018 година и друга част през 2019 г. Предстои дигитализацията на още около 700 микрофиша, след което те ще бъдат предоставени за ползване на читателите, защото съдържат интересна информация за историята на нашия регион.
- В началото казахте, че фондът на библиотеката, през миналата година е обогатен с нови и интересни заглавия. Какви средства бяха разходвани и как ги набавяте?
Благодарение на спечелени проекти към Министерство на културата бяха закупени много и разнообразни библиотечни документи от всички отрасли на знанието, за да можем да задоволим интересите на ползвателите на библиотеката. Единият от проектите бе на стойност 22 000 лева, а другият бе 10 000 лева. С тези пари бяха закупени над 2 400 заглавия книги. През миналата година имахме и много дарители. Равносметката е 228 дарения и над 197 дарители. Сред тях искам да спомена инициативата „Чрез спорт към знание” от която събрахме над 4 200 лева. Имаше и спонсор, който предостави книгите с отстъпка и така бяха закупени над 300 заглавия за около 5 000 лева. Имаме и други дарители. През декември г-жа Величка Стефанова дари 500 лева, с които също се купиха нови заглавия. Бих искала да откроя някои имена на дарители, като Милена Чернева-Добрева, Радослава Михайлова. Те редовно даряват книги на библиотеката. Наши дарители са и краеведите, фирми с които работим и др.
През миналата година си позволихме да купим и многоекземплярна литература, най-вече в сектор „Работа с деца”, защото новите издания са по-атрактивни в сравнение със старите. Става въпрос за книги, които са задължителни за прочит и са част от учебната програма.
- Как се променят читателските нагласи и интереси?
Читателските нагласи се променят според времето и авторите. Най-търсени от нашите читатели са тези автори, които се рекламират и около които много се шуми. Много търсени са и българските автори Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Людмила Филипова и други. Положението при по-малките ни читатели е същото. За тях се опитваме да осигурим по-атрактивни като оформление книги, които привличат и задържат техния интерес и внимание. Така те виждат, че четенето е интересно и забавно и могат да харесат библиотеката, като с времето тя може да се превърне в предпочитано място за прекарване на времето.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика