Начало >Добруджа >Регионални

Над 1 200 изпълнители ще се изявят на сцената на фолклорния фестивал „Море от ритми“ в Балчик (ВИДЕО)

28.08.2024 г. 12:21:10 ч.
/
Над 1 200 изпълнители ще се изявят на сцената на фолклорния фестивал „Море от ритми“ в Балчик (ВИДЕО)
Над 1 200 изпълнители се очаква да се представят на сцената на Международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който ще се проведе от 20 до 23 септември в Балчик. Остават 23 дни до старта на 14-тото издание на форума, чиято основна цел е съхраняване на традициите в българския фолклор, каза за медийна група „Добруджа“ артистичният директор на фестивала Галина Гавраилова.

Откриването не фестивала е от 17,30 ч. на 20 септември – в навечерието на празника на Балчик, който се отбеляза на 21 септември. Специален почетен гост на проявата ще бъде посланичката на Кралство Мароко Нейно превъзходителство Закиа Ел Мидауи. Тя ще представи в рамките на фестивала 25 традиционни марокански кафти. Пет от тях ще бъдат част и от традиционното дефиле, което предхожда старта на фестивала. То започва  от площад „Рибарски“ и достига до пл. „21 септември“, където ще е разположена сцената. Програмата след откриването продължава с концерт на Представителен танцов ансамбъл към Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – гр. Варна.

През втория ден на фестивала - на 21 септември от 13,00 ч. ще бъдат представени автентични български костюми на колекционери, организирани от Славян Стоянов - изследовател на произхода на българската шевица, каза още Галина Гавраилова.

Участие в „Море от ритми“ 2024 са заявили състави от цяла България, от Босна и Херцеговина и от Украйна. Много разнообразна се очертава програмата тази година, заяви артистичният директор на фестивала. С нетърпение очаквам изявата на колектив от село Бърнатски геран. Това са банатски българи, които ще представят своя фолклор. На сцената ще се изяви и един татарски колектив, допълни тя.

От тази година има промяна в регламента за клубовете. Ако не желаят да участват в конкурсната програма на „Море от ритми“, те могат да се представят във фестивалната. Това е възможност да се изявят на сцената, без да бъдат оценявани от журито, но само един състав избра този вариант за участие в тазгодишното издание, каза Галина Гавраилова.

Тя уточни, че се запазва съставът на журито, което ще оценява представянето на участниците. Председател отново ще е проф. Даниела Дженева – директор на ансамбъл „Тракия“. В състава му влизат проф. д-р Антон Андонов, д-р Данислав Кехайов и проф. д-р Николай Ников.

И тази година част от фестивала ще бъдат работни ателиета. Променени са някои от ръководителите им. Доц. д-р Бинка Добрева – известна народна певица и преподавател ще ръководи ателие „Песни“, а ателие „Хореография“ ще е с ръководител Данаил Цолов – директор на северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ гр. Плевен.

Част от съпътстващата програма на фестивала са също така „Уличка на занаятите“, детска хоротека и др.
Сред призовете, които ще бъдат връчени на фестивала, са награда за най-артистичен детски колектив, за най-малък участник, най-възрастен участник, както за най-личен момък и най-лична мома.

Фестивалът, който се  организира от Сдружение с нестопанска цел „За Балчик 2023”, за поредна година се осъществява с финансовата подкрепа на Община Балчик и преминава под патронажа на кмета Николай Ангелов, отбеляза Гавраилова. Освен на Община Балчик, тя изказва благодарности всички партньори в организирането на проявата, както и на ДКИ „КЦ „Двореца“ и Ботаническа градина - Балчик, които и тази година осигуряват безплатни посещения за участниците във фестивала.

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд



Яндекс.Метрика