Начало >Добруджа >Общество

Над 1 700 лв. ще е възнаграждението на общинските съветници в Добрич, заложено в новия Правилник

01.12.2023 г. 15:39:56 ч.
/ ИА Добруджа
Над 1 700 лв. ще е възнаграждението на общинските съветници в Добрич, заложено в новия Правилник
За изпълнение на задълженията си всеки общински съветник в Добрич ще получават общо месечно възнаграждение в размер на 55 % от брутната работна заплата на Председателя на Общински съвет за съответния месец. Начинът, по който се формира възнаграждането е следното: 40% за участие в заседанията на Общински съвет и 15% за участие в постоянните комисии. Това е заложено в новия Правилник за организация на дейността на местния парламент. Предложените промени са публикувани на сайта на Община Добрич за обществено обсъждане и предстои да бъдат гласувани на заседанието през януари.

Припомняме, че месечното възнаграждение на председателя на Общинския съвет се определя от Общинския съвет в зависимост от продължителността на работното му време, но не може да надвишава 90% от заплатата на кмета общината. Новият председател Красимир Николов вече обяви, че ще работи на пълен работен ден – 8 часа. За сравнение, предходният председател Нивелин Радичков беше с 6-часов работен ден, а съветниците получаваха 40% от размера на заплатата му.

Последната промяна в размера на възнаграждението на кмета на Община Добрич бе гласувана от Общинския съвет през февруари 2021 година и достигна размер от 3 550 лева. Сметките показват, че ако бъдат приети промените в новия Правилник – заплатата на председателя на Общински съвет ще бъде над 3200 лева, а на общинските съветници – над 1700.

Освен в чл. 19, ал. 2 за размера на възнагражденията, промяна е предвидена и в ал. 3:
При отсъствие по неуважителни причини от заседание на Общинския съвет или от съответната Постоянна комисия, провеждани по приетия Календарен график, се правят следните удръжки от възнаграждението на общинския съветник:
1. Със 100 лева за отсъствие от заседание на Постоянна комисия, в която е член, когато общинският съветник участва в три Постоянни комисии;
2. Със 150 лева за отсъствие от заседание на Постоянна комисия, в която е член, когато общинският съветник участва в две Постоянни комисии;
3. С 300 лева за отсъствие от заседание на Общински съвет или 150 лева при преждевременно напускане на заседанието на Общински съвет по неуважителни причини.

Коментирайте
Подобни новини
„Безкрай”- новият спектакъл на Танцов театър „Дея”(ВИДЕО)
„Безкрай”- новият спектакъл на Танцов театър „Дея”(ВИДЕО)
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
4 концепции с планирани дейности в област Добрич са преминали успешно етапа по административно съответствие
Времето на 22 февруари
Времето на 22 февруари
Областната организация на Български Червен кръст с отчетно събрание за 2023 г.
Областната организация на Български Червен кръст с отчетно събрание за 2023 г.Яндекс.Метрика