Най-малко 18 мигранти загинаха и над 300 души бяха ранени

26.06.2022 г. 14:32:24 ч.
/
Най-малко 18 мигранти загинаха и над 300 души бяха ранени
18 загинали и стотици ранени при поредния щурм на испанско-мароканската граница.
Най-малко 18 мигранти починаха и над 300 души бяха ранени при добре проведен масиран опит за принудително прекосяване през граничната ограда сред Мароко и самостоятелния испански град Мелийя.
Нападението е осъществено от повече от 2 000 души, като 130 от тях са съумели да влязат в Испания и са настанени в Центъра за краткотраен престой на имигранти. 322-ма души са ранени при опита за нелегално прекосяване през границата, като 189 от тях са марокански и испански чиновници на реда, а останалите 133 са мигранти.
По-голямата част са били от Судан, само че е имало и доста мароканци, въоръжени с ръчно направени ножове, чукове и куки, с които са се закачали за оградата, с цел да я прескочат. Преди това са счупили вратата на граничния пункт и при нахлуването на тълпата са сгазени минимум 5 души, а най-малко 13 са починали при рухване от стената. По чиновниците на реда е хвърляна киселина, а те са употребявали сълзотворен газ, с цел да ги разпилян.
В Мароко са арестувани най-малко 1 000 души от граничната полиция. Част от потърпевшите са настанени в болница. Масовият взлом на границата е бил авансово проведен, а сборният пункт е бил в планините на 20 километро западно от Мелийя. Премиерът Педро Санчес похвали мароканските сили за сигурност за опита им да спрат дружно с испанците " насилственото и добре проведено " нахлуване и изрази взаимност с потърпевшите сътрудници.
Според него положителното съдействие, изключително в региона на миграцията е следващото доказателство, че би трябвало да се поддържат другарски връзки със прилежащите страни. Изказването му идва на фона на затоплените връзки с Мароко и на дипломатическа рецесия с Алжир след решението му да признае мароканския проект за автономност на Западна Сахара.
Източник:Cross.bg

Коментирайте
Подобни новини
10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
10 морски мили буферна зона около кораби, изнасящи зърно от Украйна
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев
ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп
ФБР нахлу в имението на Доналд Тръмп
67-ми сме в света по военна мощ
67-ми сме в света по военна мощЯндекс.Метрика