НАЗ: Безконтролният внос на зърно от Украйна убива родното производство (ВИДЕО)

14.07.2022 г. 11:21:17 ч.
/
НАЗ: Безконтролният внос на зърно от Украйна убива родното производство (ВИДЕО)
В страната ни влиза зърно, което не е проверено. Липсва какъвто и да е контрол върху вноса от Украйна и това се случва, докато ние – зърнопроизводителите в България, преговаряме с ЕС за стратегически планове и изпълняваме определени изисквания. Това определено е голям проблем, каза за медийна група „Добруджа“  Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Костадинов припомни развитието на ситуацията: „След решението на Европейската комисия за облекчено изнасяне на зърно от Украйна, включително и помощ от ЕС за изнасянето на това зърно, много от страните започнаха да помагат. В Полша намериха начин да го правят, но продукцията да не остава в страната им и да утежнява положението на техните земеделски производители. В Румъния също се ескортира такова зърно. Но в България стана така, че всеки вкарва каквото зърно си пожелае, преработва го и в крайна сметка тази стока излиза с наименованието „Произведено в ЕС.“
 
Председателят на Асоциацията подчерта, че не е ясно какво е качеството на зърното, внасяно от Украйна, и дали не е заразено. Имаме основания да се съмняваме, че може и да има зараза и говорим за определени болести, а това стига и до българския потребител, обясни той.
 
Вчера земеделският министър в оставка д-р Иван Иванов съобщи, че  започват проверки по складове, на камионите със зърно и др. Дано резултатите да разсеят нашите тревоги за наличието на болести, добави Костадин Костадинов.
 
При продажба на стоката на един български зърнопроизводител се изисква един немалък набор от документи, които доказват, къде е произведена, с какви препарати е обработвана, за да е сигурно, че стоката е безопасна. Всичко това липсва при вноса на зърно от Украйна. Затова с тези действия се обезкървяват българските производители, разясни Костадинов.
 
Той уточни, че ситуацията се усложнява от различни фактори. Произвеждаме на фона голяма инфлация, съобразявайки се с европейските изисквания. Пет пъти се увеличиха цените на торовете, горивата също поскъпнаха и като добавим разходите за препарати, семена и за труд, естествено в България се стига до една продукция с висока себестойност, добави той.
 
Цената на слънчогледа сега е около 1 000 лв. на тон, при цена 1 800 лв. преди един месец. А слънчогледът от Украйна пристига в България на цена 700-800 лв. на тон. Това убива родното производство, категоричен е Костадинов.
 
Зърнопроизводителите имат готовност и за протестни действия, ако ситуацията не се промени. В очакване сме на резултати от проверките на съхраняваното в България зърно от Украйна. От НАЗ са информирали европейските депутати и Еврокомисията за ситуацията в България в момента. В този смисъл сме в очакване на действия и от страна на Европейската комисия, каза още председателят на Асоциацията.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика