Неща, които трябва да знаете за работата в Холандия

13.03.2023 г. 14:37:42 ч.
/
Неща, които трябва да знаете за работата в Холандия
Холандия е прекрасна страна, за живот и работа, но преди да купите самолетните билети и да хвръкне да постигате нови върхове, трябва да знаете няколко важни неща, които ще ви бъдат от полза.
Разрешение за работа/ живот в ХоландияЗа да работите в Холандия обикновено се изисква или Разрешение за Работа, или Single Permit (комбинирано разрешение за работа и живот в страната). И двете проверяват дали вие ще допринесете за най-добрите интереси на страната, като това означава, че вашият бъдещ/настоящ работодател не е могъл да намери кадри в Холандия или някъде другаде в Европа. В зависимост от тези неща, работодателят може да кандидатства за вашето разрешение. 
Какво се изисква, за получаването на разрешение
Преди да можете да вземете каквото и да е разрешение за работа в Холандия, има няколко изисквания, които трябва да изпълните.
 
Основни изисквания
Към основните изисквания спадат това да имате валиден паспорт.  Не трябва да сте осъдени за каквито и да е престъпления. Не трябва да представляват опасност за обществото. Освен това е необходимо и да имате здравна застраховка в Холандия.

Изисквания за сезонна работа
За да получите разрешение за сезонна работа в Холандия на първо място трябва да имате сключен договор с холандски работодател. За сезонна работа се нуждаете от Single Permit. Попълвате формуляр към IND, след което IND се свързват с UWV (Netherlands Employees Insurance Agency), които преценяват дали вие ще допринесете за интересите на страната.
Необходимо е да сте на минимална работна заплата или процент, като при случай на сезонна работа можете да стоите в страната 24 седмици.
Ако целта на посещението ви е придобиване на работна квалификация, трябва да сте завършил студент преди не повече от 2 години, да сте свързан с образователна институция или да имате работодател извън Холандия.
 
Какво да направим, ако работодател в Холандия не следва указаните правила
Ако вашият работодател не спазва разпоредбите, установени от IND, или ако работодателят не действа като “добър работодател”, например периодите на работа и почивка не се прилагат по подходящ начин или ви се плаща по-малко от минималната заплата, можете уведомете IND. Ако е необходимо, IND ще ви изпрати до друга институция, където можете да подадете жалба, или ще препрати жалбата ви до Инспектората по социални въпроси и заетост.
По този начин вие може да сте сигурни, че въпреки че сте в друга държава, вие ще можете да получите помощ от институциите. Не се страхувайте да докладвате всеки проблем, който забележите.

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика