Начало >Добруджа >Регионални

Няколко села протестират: Не „засаждайте“ с ветрогенератори най-плодородната земя (ВИДЕО)

Референдум относно изграждането на ветроенергийни паркове поискаха добруджанци
27.08.2024 г. 16:10:44 ч.
/
Няколко села протестират: Не „засаждайте“ с ветрогенератори най-плодородната земя (ВИДЕО)
 
Жителите на няколко добрички села се вдигат на протест относно инвестионни предложения за изграждане на ветроенергийни паркове в Добруджа.

Днес, в конферентната зала на парк-хотел „Изида“ в Добрич, се проведе среща във връзка с конкретно инвестиционно предложение - „Изграждане на Ветроенергиен парк Изгрев и съпътстваща техническа инфраструктура” в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци(Община Добричка).

Припомняме, че с инвестиционно предложение се планира изграждането на до 23 броя вятърни генератори и електрическа подстанция в 21 броя самостоятелни поземлени имоти в землищата на тези села.

Жителите скандираха „Референдум” и държаха плакати с надписи „Жителите на Славеево – Не на парка” и „Където има перки, няма живот”.

На срещата присъстваха представител на компанията WPD, която ще изгражда ветрогенераторите – Ивайло Атанасов, оценителят Пламен Семерджиев, проф. Павел Зехтинджиев – биолог, представители на Община Добричка, заместник кметът на Община Добричка - Иван Пейчев, главният арихитект на Община Добричка – Даниела Георгиева, представители на партии, адв. Владимир Калчев – жител на село Соколово, който представлява жителите, които са се обединили против изграждането на ветрогенераторите, жители на селата Славеево, Пчелино, Одърци, Соколово, град Добрич и други.

Негодуващите граждани прекъснаха опитите на Ивайло Атанасов да представи компанията WPD и изградените към момента ветрогенераторни паркове, с думите: „Не ни интересува Азия, а България!”.

Атанасов направи опит даобяснии финансовите ползи за жителите и местните общности, които ще предоставят по време на трите етапа – на разработване, по време на строителството и на фаза експолатация, като отново беше репликиран от хората в залата.

Преди да е започнала същинската дейност на ветрогенераторите ще бъдат подпомагани местните читалища, ще се подобрява материалната база на обществените сгради, ще бъде изградена система за видеонаблюдение, ще се изгради детска площадка, ще бъдат ремонтирани пътните участници на територията на селата, като предвидените суми са 15 000 лева годишно. А по време на фазата на експлоатацията ще бъде реализирана социално-икономическа програма на развитие на местните общности; ще бъдат поддържани пътищата, ще бъдат разработени учебни програми за обучение на кадри за техническа поддръжка и други за общо 57 000 лева годишно, стана ясно от показана презентация.

Проф. Павел Зехтинджиев представи графики, чрез които е доказано, че ако има намаляване на дивеча, то причината трябва да се търси другаде, а не в изградените ветрогенератори. Показа и карта на България с популацията на пчелите, от която е видно, че най-много пчелини има точно в районите с най-много вятърни турбини.

В тази връзка адвокат Владимир Калчев сподели, че проблемът на жителите е, че тези паркове се изграждат върху плодородни земи, а не влиянието им върху пчелите и птиците.

„Знаете ли, че в света има само 5% плодородна земя, 3% от която се намира в България. С какво ще храним децата си след години, когато тези перки укажат влияние върху качествата на земята в Златна Добруджа? Тези паркове ще съсипятпочвата, а след 5 години ще са ненужни. Искате само да усвоите едни европейски пари, които са крадени и мръсни”, каза Снежана Сивкова – жител на село Славеево.

Вече е изготвен доклад по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), в момента сме на етап дискусии, след което предстои експертен съвет към ОВОС и одобрение на проекта, посочи Ивайло Атанасов.

Адвокатът, който представя Националната гражданска инициатива на жителите от засегнатите села – Владимир Калчев, заяви, че ще бъдат поискани промени в закона, като едно от предложенията ще бъде да не се поставят ветрогенератори върху обработваема земя. „Днес живеем назаем с ресурсите на нашите деца. Защо ползваме обработваема земя?” – попита един от присъстващите жители.

Друг гражданин сподели, че е завел дело срещу РИОСВ-Варна във връзка с поставянето на ветрогенератор в селото и го е спечелил. „Този ветрогенератор падна и е чист късмет, че не уби някой”, допълни той.

Поставен беше и въпросът за шума, който излъчват перките. „Направили сме оценка чрез прецизен софтуер и всичко, което се чува, ще бъде в рамките на допустимия фон”, каза Ивайло Атанасов.

„Представяте полуистини. Броя на птиците, които са дадени в доклада не съответстват на това, което е достъпно като достоверна информация.” – заяви Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците. В отговор на това Ивайло Атанасов каза, че нито е укривана информация, нито е манипулирана такава, както и, че се позовават само на научно доказана информация.

Поставен беше и въпросът с рекултивацията и как ще се отрази изграждането на ветрогенератори върху почвата в дългосрочен план. В отговор на което Ивайло Атанасов сподели, че въздействието е кратковременно и земята подлежи на възстановяване.

„Най-плодородната земя на България ще бъде „засята” с ветрогенератори” – възмущаваха се жителите на засегнатите села.

 Репортаж на Анна Николова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд



Яндекс.Метрика