Начало >Добруджа >Общество

Няма да броят гласовете за съветници от 25 октомври

17.11.2015 г. 16:53:26 ч.
/
Няма да броят гласовете за съветници от 25 октомври
Административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избиране на общински съветници в Добрич. Той прецени жалбите на „Движение 21“, ПП ГЕРБ и кандидатите за общински съветници от БСП като неоснователни и недоказани,  съобщава Topnovini.bg.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Производството бе образувано по жалба на ПП "Движение 21" и ПП "ГЕРБ" против решението на ОИК за избиране на общински съветници на местни избори, проведени на 25.10.2015 г. В жалбата се твърди, че има допуснати нарушения относно изборния процес. ПП ГЕРБ настояваше за ръчно преброяване на бюлетините за общински съветници, поради многото допуснати фактически грешки и невалидни бюлетини, които се отразяват при отчитане на крайните резултати. От „Движение 21“ са посочили, че има данни за гласоподаватели дали своя вот, включително и с преференции, каквито в обявените резултати от СИК и ОИК не били констатирани. След като делото бе обявено за решаване, постъпи жалба от кандидати за общински съветници от БСП, в която се твърди, че има нарушения на изборния процес, множество грешки и непълноти на протоколите на секционните избирателни комисии.

Съдът отхвърля искането за повторно преброяване, съобразявайки се с Решение №9 на Конституционния съд, според което повторно преброяване на бюлетините е допустимо, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че са съществували спорове между членовете на СИК относно резултата, отразен в протокола. Установено е, че във всичките 128 протокола на СИК липсват каквито и да е данни относно налични спорове. Освен това съдът подчертава, че преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и не се прилага друг способ на преброяване.

От решението става ясно, че съдът счита за недоказани не само твърденията на жалбоподателите, но и каквито и да било други, които биха довели до опорочаване на волята на избирателите, съответно до промяна на крайния резултат.
Източник:Радио ДОБРУДЖА

Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика