Начало >Добруджа >Регионални

Община Добричка отчете резултатите по проект за интеграция и обучение на деца от различни етноси (ВИДЕО)

28.08.2024 г. 13:16:25 ч.
/
Община Добричка отчете резултатите по проект за интеграция и обучение на деца от различни етноси (ВИДЕО)
Дейностите и резултатите по проект „Създаване на мобилна група от преподаватели като иновативна форма на обучение в община Добричка” бяха представени на пресконференция днес. Той обхваща 230 деца, на възраст от 3 до 7 години, от различни етнически групи и техните родители и е реализиран от 01.09.2023 г до 31.08.2024 г. В него са включени 12 детски градини, както и 60 души педагогически и непедагогически персонал. Проектът е по конкурсна процедура на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и възлиза на стойност от 30 000 лв. Участие в него взеха и представители на публични институции, които подпомогнаха изследователските дейности, свързани със запазване на културното и етнокултурното многообразие, изтъкна в началото кметът на община Добричка Соня Георгиева.

Основната проектна цел е осигуряване на условия за развитие на политиката за образование и интеграция  на децата от етническите малцинства чрез създаване на среда за нейното осъществяване. За това е сформирана мобилна група от четирима педагози за работа в сферата на интеркултурното образование. В нея са включени Атанаска Близнакова, Витка Тодорова, Цветелина Димитрова и Диляна Мързукова, съобщи Румяна Иванова, зам.-кмет на община Добричка. Те положиха много труд, преминаха през специално обучение и от своя страна обучиха педагогическия и непедагогически персонал от детските градини  в знания и компетентности за реализиране на интеркултурно образование, допълни тя.

В реализацията на проектните дейности са сформрани 12 клуба в които децата и техните родители са запознати с различните  традиции, обичаи и кухня и обучени в толерантно отношение. По-късно,езултатите от клубните занимания, са представени във фестивала „Пъстроцветна усмивка”, провел  се в с. Ловчанци. Това беше един вълнуващ момент в който всяка една детска градина, включена в проекта, показа наученото, каза още Румяна Иванова.

Сборникът „Огърлица от шарени мъниста” обобщава изследователските дейности, свързани със запазване на културното наследство. Той включва информация за традициите и обичаите  на  различните етноси. Наблюденията ни са, че в нашата община един празник се празнува по различен начин в отделните села.  Всяко населено място има своите  характерни традиции. Това беше и целта на изследователската дейност, коментира още Румяна Иванова.

Витка Тодорова, един от четиримата педагози в мобилната група,  работили по проекта, сподели своите впечатления. Надяваме се, че реализираните дейности са допринесли за преодоляване на проблемите на ранното детско развитие, за преодоляване на  интеркултурното общуване и разбирателство, както и за преодолявана на страха от публично представяме, изтъкна тя. По думите й децата са обогатили своите знания за българския фолклор, за народната носия, българската шевица и етнография. Посетили са местните читалища, докоснали са се до магията на глината и гипсокерамиката.

По думите на директора на детската градина в с. Стожер -Донка Стойкова най-запомнящото се за малчуганите е фестивалът „Пъстроцветна усмивка”.  Това, че изведохме децата от традиционната среда в детската градина и участвахме в този фестивал остави най-трайна следа у тях.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд



Яндекс.Метрика