Начало >Добруджа >Регионални

Община Генерал Тошево се обяви против изграждането на ветроенергийни паркове върху нейна територия

29.08.2024 г. 10:47:10 ч.
/
  Община Генерал Тошево се обяви против изграждането на ветроенергийни паркове  върху нейна територия
Общински съвет, Генерал Тошево се обяви против изграждането на ветроенергийни паркове върху плодородната земя на територията на общината. Това се случи на последното редовно заседание, провело се на 5 август 2024 г. Приетата декларация е във връзка със зачестили неверни информации в различни медии и социалните мрежи, както и по повод на незаявени и заявени инвестиционни намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.
 
 С декларацията общинските съветници заявяват категоричната си подкрепа на становището на населението и браншовите организации от различни сектори, изразено против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.

 Пълният текст на декларацията гласи следното:
 

 Във връзка и по повод заявени в Общинска администрация Генерал Тошево и Общински съвет Генерал Тошево инвестиционни намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево, както и медийно тиражираните такива, Общински съвет Генерал Тошево, с настоящата изразява следното становище:
 
Така заявените инвестиционни намерения са в противоречие с принципите, заложени в Дългосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Генерал Тошево за 2021-2031 год., съгласно която приоритет е осигуряването на балансирано оползотворяване на местния потенциал от възобновяеми енергийни източници за намаляване на вредните емисии в атмосферата и опазване на околната среда. Противоречие е налице с обществената нагласа, която в израза си цели опазване на плодородната земя на Добруджа като твърде ценен ресурс на общината и на нейните жители. Липсва опазен и подкрепен обществен интерес, който да е обоснован и установен от инвеститорите, напротив съзира се само и единствено обслужване на частен финансов интерес.
 
 Общински съвет Генерал Тошево осъзнава отговорността от изпълнението на своите функции и работи с първостепенен приоритет за защита на интересите на населението и устойчивото териториално развитие, което е в съответствие с положената от общинските съветници клетва.
 
 Предвид горното, Общински съвет Генерал Тошево заявява категоричната си подкрепа на становището на населението и браншовите организации от различни сектори, изразено против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.
 
 С настоящата Общински съвет Генерал Тошево се обявява ПРОТИВ изграждането на ветроенергийни паркове на територията на община Генерал Тошево.
 
Общински съвет, Генерал Тошево
 
Снимка:generaltoshevo.bg
Източник:Община Ген.Тошево

Коментирайте
Подобни новини
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
Хората в Дебрене не останаха без питейна вода благодарение на близките естествени чешми
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
На рождения си ден Керанка Далакманска представя нова поетична книга
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
МИРГ Шабла-Каварна-Балчик разработва нова стратегия за ВОМР
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд
Добрички екозащитник участва в акция за спасяване на египетски лешояд



Яндекс.Метрика