Начало >Добруджа >Регионални

Общински съвет - Генерал Тошево се обяви срещу спиране на влака Добрич – Кардам (ВИДЕО)

24.10.2024 г. 15:50:54 ч.
/
Общински съвет - Генерал Тошево се обяви срещу спиране на влака Добрич – Кардам (ВИДЕО)
На извънредно заседание днес Общинският съвет на Генерал Тошево одобри декларация, в която изразява своето категорично отрицателно становище по предложените промени за спиране на влака в участъка Добрич – Кардам. Железопътният превоз на територията на община Генерал Тошево е от съществено значение за населението и има огромна социална значимост. Предвид икономическото развитие на общината и несъгласието на населението по този въпрос, Общинският съвет се обявява против спиране на движението на пътнически влакове на територията на общината, се казва в декларацията, която бе подкрепена от всички 13 присъстващи съветници.

На сесията стана ясно, че във връзка с публикувания проект на график за движение на влаковете за 2025 г., обявен от "БДЖ - Пътнически превози", с който се предвижда спирането на движението на влаковете по линията Добрич-Кардам, в деловодствата на Общинския съвет и Общинска администрация, са постъпили искания от жителите на Кардам, Равнец и Йовково, както и от общинския съветник Илия Илиев за иницииране на подписка срещу влизането в сила на новия график за движение на влаковете.
Предвид кратките срокове в подпискатаса се включили 1498 жители на община Генерал Тошево. 

В мотивите на декларацията се казва, че Гарата в Генерал Тошево получава името си - Генерал Тошев през далечната 1941 година, когато получават нови имена всички гари в Добруджа и Македония. През 1942 година с.Касъм получава името на гарата и става село Генерал Тошево.
Така съществуващата вече ЖП гара дава името на града.
Това според кмета Валентин Димитров показва, че жп транспортът, освен социална функция, за жителите на Генерал Тошево има и сантиментална стойност. Той е споделил това и на проведената на 22 октомври среща в Горна Оряховица, на която с представители на БДЖ са били обсъждани планираните промени. Категорична подкрепа срещу планираното спиране на влака, е изразена и от областния управител.

Благодаря ви за усилията, които полагате, за да не бъде спрян влакът София – Кардам, заяви кметът на Кардам Георги Събев. На Кардам му затворихме училището, ако му затворят и гарата, предлагам да ни купят един билет и да ни пращат еднопосочно да си ходим. Остана да затворим едно село, заяви кметът. Той обърна внимание, че цената на жп транспорта е най-поносима и затова той е използван от няколко поколения жители на селото.

Чрез този вид транспорт се осъществяват връзките с останалата част от страната, като най-засегната от евентуалното закриване на линията ще бъдат ученици, студенти, работещи и пенсионери, които ползват услугата за придвижване до областния град, до София. Пловдив и Варна. Всички тези хора ще бъдат засегнати от предстоящите промени и това значително ще затрудни техният начин на живот.
В Генерал Тошево няма болница, а само Медицински център, като възрастните хора използват жп транспорта, за да получат адекватно лечение.

На територията на община Генерал Тошево жп линията обслужва три спирки/гари в село Равнец, град Генерал Тошево и село Кардам, като от жп транспорта се възползват жителите па още 39 населени места, е посочено в декларацията, която ще бъде изпратена до министъра на транспорта, ръководството на Холдинг БДЖ и областна управа.

Репортаж на Михаил Добромиров и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Жители на с. Опанец протестираха пред ВиК заради недостиг на вода (ВИДЕО)
Жители на с. Опанец протестираха пред ВиК заради недостиг на вода (ВИДЕО)
В две професионални специалности се обучават осмокласниците в с. Крушари
В две професионални специалности се обучават осмокласниците в с. Крушари
Председателят на ОИК - Добричка: СИК все още не са действащи, а моят случай не е прецедент
Председателят на ОИК - Добричка: СИК все още не са действащи, а моят случай не е прецедент
Даниела Божилова: Аргументите срещу свикването и въпроса на референдума са несъстоятелни
Даниела Божилова: Аргументите срещу свикването и въпроса на референдума са несъстоятелни



Яндекс.Метрика