Официално: Служебният министър Щонов уволни 13 експерта по еврофондовете

10.10.2014 г. 08:56:00 ч.
/ ИА Добруджа
Официално: Служебният министър Щонов уволни 13 експерта по еврофондовете
13 експерта по еврофондовете в Министерството на икономиката и енергетиката са уволнени от началото на мандата на служебния министър Васил Щонов. Това съобщи БГНЕС, като се позова на официално писмо от министъра.
В него се твърди , че "промените са в резултат на оптимизация на процесите предвид натовареността на отделите в дирекцията и усилията за подобряване на ефективността на работа, необходимостта от специализация в определени дейности, както и яснота по отношение отговорностите на всяка стъпка от процеса на управление и контрол".
Действията на служебния министър на икономиката Васил Щонов са в пълен противовес с дългогодишните опити на Европейската комисия да ограничи чистките сред чиновниците, които управляват европейската солидарност.
"Честите смени на служители в администрацията, които работят с европейските фондове, не са от полза нито за България, нито за ЕК." Под тази формулировка от осем години Брюксел се опитва да ограничи практиката всяка следваща власт да извършва политически уволнения и назначения в органите, които разпределят европейските фондове. Очевидно обаче тези опити не срещат разбиране, дори и при служебните правителства.
Уволнението на 13 служители от ГД "Европейски фондове за конкурентноспособност" се извършва в изключително неподходящ момент за Оперативната програма, която финансира проекти на малки и средни предприятия в сферата на иновациите, модернизиране на технологиите.
Освен, че служителите на Министерството на икономиката трябва да ускорят работата си, за да минимизират рисковете от загуба на европейски средства от програмен период 2007-2013 г., те трябва да финализират успешно и одобрението от ЕК на ОП "Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020 г., по която България би могла да усвои близо 1,2 млрд евро в следващите седем години.
До момента от Министерството на икономиката не са обявявали какво се случва с новата Оперативна програма и по всяка вероятност, включително и заради уволнението на кадри, нейното финализиране ще се отложи за началото или дори средата на 2015 г.
От МИЕ съобщиха още, че не очакват загуба на евросредства за 2014 г., съгласно правилото N+2. "До края на годината следва да се сертифицират 88 млн.лева по програмата, 70 млн. от които предстои да бъдат представени за сертификация през следващата седмица. Предвижда се останалите да бъдат включени в доклад по сертификация в началото на месец ноември",твърдят от управляващия орган на програмата „Конкурентноспособност".
Управлението на ОП "Конкурентноспобосност" е във фокуса на вниманието, освен на ресорния служебен министър на икономиката Васил Щонов, а и на служебния вицепремиер по икономическата политика Екатерина Захариева, която е в отпуск като началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.
Оперативната програма осигурява 50 млн.евро, с които се финансира изграждането на "София тех парк", чиято първа копка, през юли месец тази година, направи лично Росен Плевнелиев.
Бъдещият технологичен парк се изгражда върху площ от близо 300 дка в района на 4-ти километър в София. Изпълнителен директор на "София тех парк" е арх.Елица Панайотова, бивш главен мениджър на "Бизнес парк София", изграден и управляван от фирми, в които участие преди години е имал Росен Плевнелиев. В редица медийни публикации се твърди, че проектирането на "София тех парк" се свързва с архитект Ангел Захариев, съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева. /БЛИЦ


Коментирайте
Подобни новини
МВР обявява поръчка за надграждане на системата за контрол по границите
МВР обявява поръчка за надграждане на системата за контрол по границите
Премиерът благодари на помогналите на пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Премиерът благодари на помогналите на пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Явор Гечев уверява, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Явор Гечев уверява, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Сменят шефовете на "Булгаргаз"
Сменят шефовете на "Булгаргаз"Яндекс.Метрика