Освен тройна сметка за газ и четири пъти повече за ток – бизнесмен плати и 4 хил. неустойка за неползвано количество газ (ВИДЕО)

13.01.2022 г. 18:05:50 ч.
/
Освен тройна сметка за газ и четири пъти повече за ток – бизнесмен плати и 4 хил. неустойка за неползвано количество газ (ВИДЕО)
Бизнесмен от Добрич получи наказателни фактури на стойност над 4 хиляди лева, защото не е изразходил заявените количества природен газ за изминалата 2021 година. Светослав Славов, собственик и управител на пералня „Славов“, се обърна към медийна група „Добруджа“ с молба – казусът да стигне до отговорните институции и тези неустойки или да се разсрочат, или да отпаднат, защото ситуацията за бизнеса в момента е форсмажорна. По думите му, бизнесът е „на колене“, а допълнителните накзания утежняват още повече положението му.

В началото на този месец Славов получил две фактури на обща стойност над 4 хиляди лева, защото не е изразходил заявените количества природен газ, както и писмо, в което е уведомен, че, ако не заплати неустойката до днес, 13 януари, ще му бъде спряно газоподаването. Това означава, бизнесът му да спре, а девет семейства да останат без препитание. 

„Всяка година през август месец подаваме заявка до газовата компания "Аресгаз", какви количества газ ще използваме през следващата година. Според договора, ако надвишиш с 5 процента заявеното потребление – плащаш 10 процента неустойка. По същия начин, ако използваш с 20 процента по-малко от заявеното, също подлежиш на 10 процента наказание“, обясни Славов.

„Но се намираме в пандемична обстановка, а моят бизнес е сред най-пострадалите от тази криза. Работим с хотели, ресторанти, детски градини и може да си представите колко намаля работата ни през последните две години. Дори летният сезон по морето, който обикновено продължава 3-4 месеца, през тази година бе около 40 дни. Как мога да планирам колко работа ще имам и какво количество газ ще използвам?“, попита риторично Славов.

През 2020 година, когато всичко в държавата бе затворено, той изпратил молба до газовата компания, че желае да намали количеството газ, но получил отговор, че общественият доставчик (Булгартрансгаз) отказва. Така в края на 2020 година получил фактура с неустойка в размер на над 650 лева, които чинно платил, без да оспорва.

„През тази година обаче ситуацията е много по-различна“, не крие притеснението си Славов и посочва колко пъти се е увеличила сметката му за газ. През януари 2021 година сметката му за газ възлиза на малко над 1880 лева, докато през този месец, година по-късно, сметката е приблизително 6 хиляди лева.

Още по-фрапираща е сметката за ток – четири пъти по-висока. През декември 2020 е платил 658 лева, докато сметката за декември 2021-а възлиза на 2 541 лева.

И въпреки тежката ситуация, Славов е категоричен, че ще направи всичко по силите си, за да не съкрати нито един от служителите си.
„Фирмата съществува от 15 години. Винаги всичко е било изрядно. Да съкращавам хора не е опция за мен, без значение, че няма работа. За 15 години нямам месец, в който да съм забавил заплата или осигуровки. С всичко можем да се справим, но тези наказания, които получаваме, вече са прекалени“, казва в заключение Светослав Славов.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика