Пчелар: Високата смъртност при пчелите води към фалит на сектора

22.02.2021 г. 11:49:27 ч.
/
Пчелар: Високата смъртност при пчелите води към фалит на сектора
С искания за адекватна политика в сектора, пчеларите излизат на протест днес пред Министерството на земеделието.
„Има нужда от промяна в сектора. Проблемите в него са много и са свързани както с високата смъртност, така и  с всичко случващо се и неслучващо се вече години наред”, коментира за радио „Добруджа” Галин Георгиев - председател на Сдружение „Пчела  Добрич 1946”.
 По Националната пчеларска програма, която е инвестиционна мярка, средствата се разпределят  при търговци на  инвентар или търговци на ветеринарно –медицински препарати, казва пчеларят.  Единствената мярка по която производителите на мед получават  финансово подпомагане е  de minimis,  както и подпомагане по подмярка COVID 1, заради пандемията, категоричен е той и добавя, че общата сума от тези помощи  не надвишава 10 лева за кошер.
 Една от причините за протеста на пчеларите днес е високата смъртност при пчелите, която се наблюдава в последните няколко години, и факта, че не се отчита от статистиката. „От години наред смъртността е голяма.  Тя не се отчита заради тромавата нормативна уредба . За да се отчете една смъртност е необходимо  попълване на много документи, формуляри и презаверки. Това отнема много време. По данни на колеги, на места  има 100% смъртност”, категоричен е Галин Георгиев. По думите му това ще доведе до бъдещ фалит на сектора.   „Много голяма част от професионалните пчелари , които години наред са издържали семействата си с този поминък, вече не са в състояние да го правят  и се ориентират към други дейности. Принудени са да започнат работа на друго място”, казва още той.
Изминалата година, под знака на пандемията от Covid-19, не е била по-различна.  „Таяхме  надежда за по-висока цена на меда, защото е един полезен продукт за имунната система на човека , но не се получи. Изкупната цена стартира от 3,50 -3,60 лв./кг. В момента , при тази висока смъртност, която и ще продължи, изкупната цена започна да се вдига и вече е между 4,20 и 4,30 лв./кг. Няма надежда за по-добри добиви, защото смъртността е много висока и добивът на всеки пчелар ще бъде по-малък”, заключава  още председателят на Сдружение „Пчела Добрич 1946”.
Снимка:tecnosolucionescr.net

Коментирайте
Подобни новини
Диана Бютюнска, изп. директор на Фрамар Холдинг АД:  Добрич е добра идея за нова аптека Фрамар
Диана Бютюнска, изп. директор на Фрамар Холдинг АД: Добрич е добра идея за нова аптека Фрамар
Министърът на туризма е за запазването на 9% ДДС за ресторантите
Министърът на туризма е за запазването на 9% ДДС за ресторантите
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годината
3,4 млрд. лв. ще бъдат по сметките на земеделските стопани до края на годинатаЯндекс.Метрика