Пчелар: Високата смъртност при пчелите води към фалит на сектора

22.02.2021 г. 11:49:27 ч.
/
Пчелар: Високата смъртност при пчелите води към фалит на сектора
С искания за адекватна политика в сектора, пчеларите излизат на протест днес пред Министерството на земеделието.
„Има нужда от промяна в сектора. Проблемите в него са много и са свързани както с високата смъртност, така и  с всичко случващо се и неслучващо се вече години наред”, коментира за радио „Добруджа” Галин Георгиев - председател на Сдружение „Пчела  Добрич 1946”.
 По Националната пчеларска програма, която е инвестиционна мярка, средствата се разпределят  при търговци на  инвентар или търговци на ветеринарно –медицински препарати, казва пчеларят.  Единствената мярка по която производителите на мед получават  финансово подпомагане е  de minimis,  както и подпомагане по подмярка COVID 1, заради пандемията, категоричен е той и добавя, че общата сума от тези помощи  не надвишава 10 лева за кошер.
 Една от причините за протеста на пчеларите днес е високата смъртност при пчелите, която се наблюдава в последните няколко години, и факта, че не се отчита от статистиката. „От години наред смъртността е голяма.  Тя не се отчита заради тромавата нормативна уредба . За да се отчете една смъртност е необходимо  попълване на много документи, формуляри и презаверки. Това отнема много време. По данни на колеги, на места  има 100% смъртност”, категоричен е Галин Георгиев. По думите му това ще доведе до бъдещ фалит на сектора.   „Много голяма част от професионалните пчелари , които години наред са издържали семействата си с този поминък, вече не са в състояние да го правят  и се ориентират към други дейности. Принудени са да започнат работа на друго място”, казва още той.
Изминалата година, под знака на пандемията от Covid-19, не е била по-различна.  „Таяхме  надежда за по-висока цена на меда, защото е един полезен продукт за имунната система на човека , но не се получи. Изкупната цена стартира от 3,50 -3,60 лв./кг. В момента , при тази висока смъртност, която и ще продължи, изкупната цена започна да се вдига и вече е между 4,20 и 4,30 лв./кг. Няма надежда за по-добри добиви, защото смъртността е много висока и добивът на всеки пчелар ще бъде по-малък”, заключава  още председателят на Сдружение „Пчела Добрич 1946”.
Снимка:tecnosolucionescr.net

Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика