Печатниците поискаха отлагане на балотажа

28.10.2015 г. 14:12:29 ч.
/
Печатниците поискаха отлагане на балотажа
Балотажът на местните избори да бъде отложен с една седмица и да се състои на 8 ноември, вместо на 1-ви - такава настоятелна молба са оправили в официално писмо до институциите шестте печатници, лицензирани да изработят бюлетините и изборните книжа.
В писмото, с което "Дневник" разполага, се посочва, че общинските избирателни комисии са забавили много данните, които трябва да предоставят и това поставя под въпрос възможността на печатниците да се справят с поръчката навреме. По техни данни в  законовия срок - полунощ на 26-ти срещу 27-ми октомври, са били получени едва около една трета от образците с партиите и имената на кандидатите за втори тур за общински и районни кметове, както и за кметове на кметства. До 11 ч. на 27 октомври само 576 вида бюлетини са били разпределени в печатниците, се казва в писмото. Подчертава се, че машините са работили на денонощен режим, но в момента няма какво да правят.
"Поради това печатниците не могат да гарантират отпечатването и транспортирането на необходимите бюлетини за втори тур в указания от закона срок", се посочва в писмото, подписано от изпълнителните директори на печатницата на БНБ, "Демакс", "Дунав прес", "Алианс принт", "Полиграф комерс", и "Лито Балкан". 
Пред "Дневник" собственикът на Демакс Петър Кънев коментира, че от 1999г. отпечатва изборни книжа и такъв хаос не е имало. По думите му печатницата му се грижи за бюлетините в София град и София-област и все още няма информация от столичната избирателна комисия къде и какви балотажи ще има. 
Кънев изрази резерви дали хората му ще се справят с отпечатването до 30 октомври, за да се спази законовият срок за доставяне на бюлетините. Според него цялата Централна избирателна комисия (ЦИК) е за смяна, тъй като е показала, че не може да проведе нормални избори. 
Депутати от БСП коментираха, че няма как да бъде отложен балотажът, тъй като изборният кодекс ясно е определил кога се провежда вторият тур, а и ЦИК също има хронограма, според която вторият тур може да бъде на 31 октомври или 1 ноември. 
От опозицията заподозряха, че в създалата се ситуация управляващите може да възложат печат на бюлетини на печатницата "Мултипринт", която беше в центъра на скандала "Костинброд" през 2013 г. и оттогава не участва в печатането на бюлетини. 
Снимка:perniktoday.net
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика