Пети в света започваме да развиваме лозаро-винарската наука (ВИДЕО)

09.02.2021 г. 10:20:45 ч.
/
Пети в света започваме да развиваме лозаро-винарската наука (ВИДЕО)
България е петата държава в света, която започва да развива лозаро-винарската наука. Това се случва през 1902 г., когато в Плевен е открита Държавна опитна станция по лозарство и винарство. До този момент, само четири държави в света имат подобни учреждения - Русия (1828),  Италия (1872), Франция (1874) и Унгария (1898), разказа за Медийна група „Добруджа” директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев. 

Регионът на Плевен е определен като подходящ за основаване на станцията по препоръка на известния в Европа  професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт. Основните аргументи за решението са подходящите почвено климатични условия за развитието на лозарството, богатите традиции на местното население в отглеждането на лозата, наличие на земеделско училище с най-голямата и най-добре обзаведена винарска изба на Балканския полуостров, полиграфическа база за организиране на книгоиздателска дейност.  

В началния период изследователската работа на станцията изцяло е подчинена на задачата за спасяване на лозарството от филоксерното нашествие чрез въвеждане на технологията за присаждане на лозата и организиране на първите лаборатории у нас за научни изследвания на европейско ниво, което е основа за изграждане на «новото лозарство» на страната. Затова допринасят опитът и научните знания на френския инженер-агроном Изидор Боск, назначен за управител на станцията. Под негово ръководство се слага началото на  изследване на почвите в страната, проучване афинитета на местните сортове лози с интродуцираните лозови подложки,  проучване на болестите и неприятелите по лозата, изследване на технологичните качества на вината.

За сериозни постижения в научно-изследователската работа и необходимост от лозарска наука в България, с  указ на Народното събрание от 1 януари 1944г., станцията е преобразувана в Лозаро-винарски опитен институт - Плевен.
През близо 120-годишната си история, значими за лозарската практика са изследванията на института за обогатяване на лозовия сортимент с интродуцирани и селекционирани в института десертни и винени сортове, усвояване на наклонени терени с лозя, подходящи системи за резитба на зряло и зелено, разработени са съвременни технологии за механизирано отглеждане на лозята, методи и средства за борба с болестите и неприятелите по лозата.

През 1965 г. България достига своя апогей като заема първо място в света по износ на десертно грозде. Площите с десертни и винени сортове са над 2 млн дка, произвеждани са над 100 млн присадени вкоренени лози, от които половината за износ. За периода 1970 - 1989 г. изследователската работа е основана на високостъбленото и широкоредово отглеждане на лозята и разработената на тази основа технология, за която колектив на института получава правителствена награда.

През последните 20 години Институтът по лозарство и винарство запази позицията си на национален институт, който работи по проблемите на лозарството и винарството.
Мирослав Балчев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата



Яндекс.Метрика