Петролът поевтинява с 2% след рязкото поскъпване заради ескалиращия конфликт в Близкия изток

08.10.2024 г. 13:19:27 ч.
/
Петролът поевтинява с 2% след рязкото поскъпване заради ескалиращия конфликт в Близкия изток
Петролът поевтинява с близо 2% през първата половина на днешната търговия, следвайки рязкото поскъпване през предходните сесии на търговия до най-високи нива от близо два месеца насам на фона на опасенията за по-нататъшно ескалиране на конфликта в Близкия изток.

Инвеститорите продължава обаче да следят с напрегнато очакване потенциалния отговор на Израел на ракетната атака от Иран от миналата седмица, като иранските петролни съоръжения се считат за възможна цел при такъв израелски отговор.

В началото на днешната търговия фючърсите на петрола сорт Брент поскъпнаха за кратко малко над 81,00 долар за барел за пръв път от 26-и август насам, а тези на американския лек суров петрол WTI - към 77,40 долара за барел, задълбочавайки рязкото възходящото движение, започнало от началото на октомври, когато Иран нанесе масирани ракетни удари по Израел.

Към 12,45 часа българско време обаче фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,9% към 79,40 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2% към 75,60 долара за барел.

Някои анализатори отбелязват, че атака срещу иранската петролна инфраструктура е малко вероятна и предупредиха, че цените на петрола могат да бъдат изправени пред значителен натиск надолу, ако Израел се съсредоточи върху други цели в своя отговор на иранския ракетен удари преди седмица.

Ескалиращото напрежение между Израел и Иран допринесе за петдневното рязко поскъпване на важната енергийна суровина с оглед на повишаване на ценовата премия заради опасенията от по-широкомащабна война в региона. През миналата седмица петролът поскъпна с близо 8% - най-солиден ценови ръст от година насам, а по време на търговията този понеделник бяха добавени нови 3% към възходящото ценови рали.
През първата половина на днешната сесия обаче ценовата премия, свързана с риска от война, изглежда избледнява, вероятно защото търговците предпочитат да реализират част от печалбите от предходното рязко постъпване на петрола с оглед на липсата на някаква по-сериозна промяна на военни действия в региона, както и все още липсата на по-ясен ответен израелски отговор на иранските ракетни удари от миналата седмица. Колкото повече време минава между иранската атака и израелския ответен удар, толкова по-слаби ще бъдат рисковете за прекъсване на доставките на петрол в Близкия изток, както предполагат събитията в конфликтния регион от по-рано през годината, посочват някои анализатори.

С оглед на всичко това, участниците на петролните пазари сякаш отново пренасочват вниманието си към други важни фактори, влияещи върху цените - слабото петролно търсене и по-специалния от основния вносител в света в лицето на Китай.

Инвеститорите изглежда разочаровани от липсата на допълнителни мерки от страна на властите в Пекин в подкрепа на икономическия растеж. Националната комисия за развитие и реформи в Китай проведе по-рано днес брифинг, на който обаче предложи малко информация за допълнителни мерки за стимулиране на втората по сила световна икономика.

 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Лидер на "Хамас": Ще се въздигнем като Феникс от пепелищата
Лидер на "Хамас": Ще се въздигнем като Феникс от пепелищата
Почина американската певица Сиси Хюстън – майка на Уитни Хюстън
Почина американската певица Сиси Хюстън – майка на Уитни Хюстън
Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие
Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие
Русия удари Одеса и Киев
Русия удари Одеса и Киев



Яндекс.Метрика