Полицаи блокират пътища и плашат Горанов с арест заради Бюджет 2016

02.11.2015 г. 13:54:30 ч.
/
Полицаи блокират пътища и плашат Горанов с арест заради Бюджет 2016
Синдикалният алианс "Сигурност" в МВР (САСМВР) обяви, че ще организира пътни блокади през тази седмица и буквално заплаши с арест финансовия министър Владислав Горанов. "Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано", се посочва в декларация на профсъюза, разпратено до медиите в понеделник.

Повод за острата декларация на полицейския синдикат е включено в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за намаляване на заплатите и на обезщетенията на служителите на МВР.
"Категорично настояваме да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ безумното предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки", негодуват от синдиката. Според тях, единственият резултат от това ще бъдат незабавното напускане на МВР на над 2/3 от т.нар. "служители, работещи на терен" – полицаи и пожарникари". Затова те настояват премиерът Бойко Борисов да свика незабавно извънредно заседание на Министерския съвет за прегласуване на приетия на 10 октомври проектобюджет за следващата година.
Според униформените, намерението на Горанов да ореже заплатите в силовото ведомство през Закон за държавния бюджет е внесено "зад гърба на всички министри и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и без знанието на заинтересованите организации в МВР в нарушение на всички законови и морални правила".
"Още при първото негово закононарушение (на Горанов – бел.ред.), за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай, че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим, както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца", предупреждават лаконично от Синдикалния алианс "Сигурност" в МВР, без да става ясно дали визират хипотетична възможност финансовият министър да извърши някакво престъпление или директно го подозират в такова.
Полицаите настояват за "незабавна реакция" от правителството, както и за среща с Борисов, с вътрешния министър Румяна Бъчварова и Горанов, на която да получат "сигурни гаранции, че служителите на МВР няма да бъдат заложници на прищявките на един или друг министър, а ще имат шанса да работят достойно за достойно възнаграждения". От синдиката се надяват още да получат подкрепа от Бъчварова, която в качеството си на вицепремиер по коалиционната политика да попречи на "безумните планове" на Горанов.
Източник:mediana.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан
Президентът Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан
Преди 68 години в България е издадена първата гражданска прогноза за времето
Преди 68 години в България е издадена първата гражданска прогноза за времето
Главчев подава сигнал в ДАНС и прокуратурата за частната детска болница
Главчев подава сигнал в ДАНС и прокуратурата за частната детска болница
Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН
Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН



Яндекс.Метрика