Председателят на АМБ: Цената на свинското месо ще продължи да расте (АУДИО)

05.10.2022 г. 15:20:58 ч.
/
Председателят на АМБ: Цената на свинското месо ще продължи да расте (АУДИО)
Повишаващите се цени на енергоносителите, както и на фуражите и зърното, неминуемо покачиха  цената и на свинското месо и у нас. От месец август насам скокът в цената е около 20%, коментира за медийна група „Добруджа” Атанас Урджанов – председател на  Асоциацията на месопреработвателите в България. По думите му  тази цена ще продължи да се покачва, като за коледните и новогодишни празници тя ще бъде с около 10 % по-висока. Цената на свинското месо у нас се регулира от европейската борса. Там тя започна да расте в края на юли и началото на август, добави още той.
В края на юли месец цената на килограм живо тегло беше 2,60 лв., а сега е 3,40 лв. Не по-различна е ситуацията и при трупното месо. От 3,40 лв. през юли сега е 6.00 лв., допълва Урджанов. 
В условията на високи цени обаче спад в потреблението не се отчита. Няма фалити на месопреработвателни предприятия. Такива може да се наблюдават по-скоро при животновъдите, коментира още браншовикът.
България е вносител на свинско и телешко месо, защото родното производство не е достатъчно за покриване нуждите на българския пазар, припомня Ат. Урджанов. „Внасяме различни сечения като бут, плешка, джолан и други”, допълва той. Страните от които идва месото у нас са предимно Германия, Испания, Полша, Дания и други.
Той счита, че животновъдният сектор се възстановява успешно след кризата, която бе предизвикана  от заболяването Африканска чума по свинете. Наблюдава се възстановяване на стопанствата като броят на животните в тях нараства.
С оглед на ситуацията в бъдеще време Атанас Урджанов очаква работещо и стабилно правителство, както и компенсации за бранша. „Имаме нужда от държавна подкрепа, която да бъде трайна и не само по една мярка”, казва той.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендатаЯндекс.Метрика