Начало >Добруджа >Общество

Протестът на земеделските производители ще продължи до удовлетворяване на исканията за спиране на вноса от Украйна (ВИДЕО)

18.09.2023 г. 13:14:41 ч.
/
Протестът на земеделските производители ще продължи до удовлетворяване на исканията за спиране на вноса от Украйна (ВИДЕО)
Протестът на зърнопроизводителите  изведе на кръговото кръстовище в Балчик около тридесет трактора и тежкотоварни машини.В Националният протест се включиха  зърнопроизводители, животновъди и пчелари от Каварна, Балчик и Ген.Тошево. Движението бе блокирано за около час и половина, но задръстване не се получи, защото екипи на КАТ предвидливо отклоняваха пътуващите.

Заради политиката, която държавата води от преди 30 години , няма да остане нито животновъдство, нито пчеларство, нито земеделие, казва Николай Джилянов от село Гурково община Балчик. Той до скоро гледал 240 млекодайни крави, но фалирал и вече не се вписва в листата на животновъдите. Той настоява държавата да подпомогне сектор земеделие, но не само зърнопроизводителите, а пчеларите , овощарите и животновъдите. Вноса от Украйна няма да помогне и не знам до колко ще навреди, разсъждава животновъдът, но на потребителите според него няма да се отрази.

Да се спре вноса на продукти от Украйна, това за нас е дъмпинг, посочва Светозар Драганов, който обработва 200 дка земя  в землището на Гурково.  По думите му рентите ще паднат на 30-40 лева, защото и реколтата е слаба. „Някакъв ад е реколтата от царевица и слънчоглед, тази година, няма да си покрием разходите. Пуснали сме молби за подпомагане за пропаднали площи и държавата ще ни подпомогне с 2 лв., а разходите ни възлизат на 120 лв., разсъждава Драганов. Той се гневи на думите на академик Денков, че ги нарекъл терористи и смята, че правителството е предизвикало протеста им.

Сред протестиращите очаквано беше и Тодор Моралийски председател на Добруджанския фермерски съюз.
„Години наред никой не ни е обърнал внимание. Карам най-старите трактори, вижте ми колата, прилича ли на Майбах. Излизаме днес да защитим нашия интерес ,защото сме най-уязвимите в този процес с вноса на зърно от Украйна. Съпричастни сме с това, което става там и войната. Нямаме нищо против украинските зърнопроизводители, но нека да се направят коридори  и тази продукция да не остава в България. Не е продаден слънчогледа, пшеницата, добивите тази година са отчайващи“, изтъква Моралийски. При добиви от 150 кг. средно за слънчогледа и  разходи 180 лв., загубите са на лице, калкулира Тодор Моралийски. Той припомня, че не са равнопоставени с производителите в ЕС и не можем да се съревноваваме с държави които получават тройно по-големи субсидии.

Протестът ще продължи до удовлетворяване на исканията до край. Нека премиера  да се извини първо на най-дребните производители, настоява земеделеца.Нито едно правителство не обръща внимание и няма защита на дребния и среден производител, посочва Моралийски.
Сред подкрепящите протеста срещнахме и студентът от аграрния университет в Пловдив Стефан Янев. Той счита, че трябва от сега да защити сектора  в който му предстои да работи след като завърши. Проблем за него са ниските изкупни цени и сринат пазар.Държавата трябва да ги подпомогне и зарани лошите климатични условия смята студентът специалност „Раснителна защита“.
Няма политически искания катигорични са събеседниците ни, но е видно, че носят плакат „Оставка“.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 3 март
Времето на 3 март
Програмата в Добрич за отбелязване на националния празник - Трети март
Програмата в Добрич за отбелязване на националния празник - Трети март
Срокът за кандидатстване за съдебни заседатели в Добрич се удължава до края на март
Срокът за кандидатстване за съдебни заседатели в Добрич се удължава до края на март
Времето на 2 март
Времето на 2 мартЯндекс.Метрика