Начало >Добруджа >Регионални

Пушим от самота

21.11.2013 г. 11:02:00 ч.
/ ИА Добруджа
Пушим от самота
На 21 ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. По този повод, Регионалната здравна инспекция организира различни прояви, с цел засилване на вниманието върху вредата от пушенето, като: дискусии, дебати, беседи, демонстрации, разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето, сред представители на различни етноси и възрастови групи. Днес - 21 ноември – ще се проведе изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене и информационна кампания в ПГТО „Дочо Михайлов" град Тервел, област Добрич. Там ще се измерва въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух на пасивни и активни пушачи с апарат Smokerlyzer; ще се проведат индивидуални консултации и дискусия на тема: „Въздействие на тютюна върху нервната система и психиката. Пушенето – мит и реалност". От РЗИ Добрич припомнят, че всеки може да посети и "Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене" в Добрич, където ще узнае какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, измерени с апарат Smokerlyzer и подкрепа в преодоляването на зависимостта.
През 2012 година в кабинета e оказана консултативна помощ на 431 лица. Потърсилите такава помощ са на възраст от 13 до 65 години, сред които преобладават интензивните жени пушачи (пушещи от 11 до 20 цигари дневно).
Повече от половината консултирани са правили неуспешни опити да се откажат от тютюнопушенето. Причините за неуспехите най-често са били социално-психологически, сред които: стресът във всичките му форми (безработица, ниско заплащане, семейни проблеми, повишената тревожност), страх от напълняване, изключване от приятелския кръг и др, съобщават от РЗИ Добрич. Част от пушачите определят самотата и социалния кръг, като основна причина за тютюнопушенето.
На 420 лица (по желание) е направено замерване на (СО ppm) в издишан въздух, с апарат Smokerlyzer, резултатите са показали, че по-голямата част от тях – 78,1% (328 лица) са с профил – пушач; редовен пушач. Пушач с никотинова зависимост - 9,76% (41 лица). В опасната зона се намират – 31 (7,38%) от изследваните лица, с тежка никотинова зависимост са 4,76% (20 лица).
През 1971 година в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден, като по този начин те спестили средствата, които изразходвали за ежедневните си нужди от цигари, чрез които основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.
След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ, а през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. В САЩ този ден е познат под името "Great Smokeout Day" и фактически се празнува точно една седмица преди Деня на благодарността, чрез който се бележи началото на сезона на празниците, предшестващи Коледа. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, както и в България.
Това е кампания, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето, поне за един ден, а понякога и завинаги. Целта също е да се промени отношението към тютюнопушенето и да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от вредната привичка.


Коментирайте
Подобни новини
Започна вторият етап от пълната рехабилитация на общинския път Пленимир – Петлешково
Започна вторият етап от пълната рехабилитация на общинския път Пленимир – Петлешково
В рамките на три дни в читалището в Гурково представят трима мигранти с таланти
В рамките на три дни в читалището в Гурково представят трима мигранти с таланти
Преустановиха протеста в Захари Стояново, очаква се ремонт на пътя през май
Преустановиха протеста в Захари Стояново, очаква се ремонт на пътя през май
Базар за употребявани вещи ще се проведе в събота в Шабла
Базар за употребявани вещи ще се проведе в събота в ШаблаЯндекс.Метрика