Начало >Добруджа >Общество

Радостина Жекова: Много добри добиви от ечемик и пшеница в областта (АУДИО)

Надяваме се на дъжд заради пролетниците, добави председателят на Добруджански съюз на зърнопроизводителите
11.07.2024 г. 10:01:19 ч.
/
Радостина Жекова: Много добри добиви от ечемик и пшеница в областта (АУДИО)
Средният добив от пшеница в област Добрич, по информация на Министерство на земеделието и храните, е 640 кг/дка. Това е много добър резултат и е със 100 кг повече от миналата година. На места колегите отчитат и уникални добиви - около тон от декар, каза за медийна група „Добруджа“ Радостина Жекова – председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Добри добиви и качествено зърно при пшеницата

Радваме се на изненадващо добри добиви от тази култура, тъй като имахме доста притеснения за развитието на тази земеделска култура. Много добро е и качеството на зърното. Около 1 300 000 дка са площите с пшеница на територията на област Добрич. Според председателя на Добруджански съюз на зърнопроизводителите жътвата на пшеница в района ще приключи до края на седмицата.

Рапицата отпадна като култура и бе заменена на места от ечемик. Площите със слънчоглед и царевица в района са също над 1 млн. декара.

Ечемикът също сред първенците по добиви

Тази година се представи много добре и ечемикът. Добивите са много добри. Този път месец май бе с много добри условия за развитието на есенниците. По информация на МЗХ средния добив за област Добрич е около 680 кг/дка.  
Единици от земеделците все още имат в складовете си количества от реколта 2023-а. Има къде да се прибере новата реколта.
 
Притеснения за пролетниците, заради липсата на дъжд 

Притеснително към момента е как ще се развиват пролетниците. Липсата на дъжд в момента е добре за жътвата на пшеница, но не е за пролетниците, особено в комбинация с настоящите високи температури, каза Жекова.  Тези фактори както и силният вятър затрудняват опрашването на царевиците и на слънчогледите, а това ще редуцира добивите от пролетниците, добави тя.

В голяма част от Добруджа няма дъжд от около 40 дни и в първите 10 – 15 см от почвата няма влага. На малкото места, на които имаше дъждове, на 30 см дълбочина има около 40% влага, а това е крайно недостатъчно както за царевиците, така и за слънчогледите.  За развитието на пролетниците от тук-нататък са нужни валежи с количества от около 30-40 л/кв. см и не толкова високи температури.

Предстоящо в агро календара

На дневен ред в работния график на земеделците, след приключването на жътвата на пшеницата, е подготовката на комбайните за жътва на слънчогледи и царевица. За колегите, които поемат ангажимент по еко схемите за междинните и покривни култури, сега настъпва момента да ги сеят. Във връзка с новите изисквания по този програмен период трябва да се изорат 20% от площите и предполагам, че част от колегите ще направят и това.

Работа на полето има винаги, но сега, преди жътвата на слънчогледи и царевици, настъпва един малко по-спокоен период.

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Прогноза за времето в неделя, 21 юли
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Живущите около Градския парк с нарушено водоподаване поради авария
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна
Илинден е
Илинден еЯндекс.Метрика