Начало >Добруджа >Общество

Разнообразие и активен социален живот осигурява Домът за стари хора в Добрич (ВИДЕО)

26.07.2024 г. 17:02:03 ч.
/
Разнообразие и активен социален живот осигурява Домът за стари хора в Добрич (ВИДЕО)
През последните месеци посрещнахме много гости, които разведряваха ежедневието на възрастните хора, сподели директорката на Дома за стари хора в град Добрич – Антоанета Панталеева. Живота на нашите домуващи протича разнообразно. Осигуряваме мероприятия, с които да им създадем настроение, отбелязваме личните и националните празници, каним и много гости, допълни тя.

Капацитетът на Дома е 115 легла и към момента той е напълно пълен. Ние предоставяме социални услуги, които осигуряват един достоен и качествен начин на живот на възрастните хора. Изискванията за кандидатстване в дома са желание и надтрудоспособна възраст, разказа Панталеева. В дома работи екип с дългогодишен опит – медицински сестри, социални работници, трудотерапевт, рехабилитатори, санитари и други. Осигуряваме 24 часа долекарска помощ и санитарно обслужване. Имаме няколко души над 90 години, като най-възрастният обитател вече отпразнува своя 98-ми рожден ден, допълни директорката на социалното заведение.

Провеждаме трудотерапии, в резултат на които организирахме няколко изложби. Последната е на диамантени гоблени. Живущите имат много красиви и оформени градинки в двора. Организираме разходки в парка, имаме и хор с дългогодишна история, сподели Панталеева.

Фондацията „Предай нататък” ни подкрепя за 4-та поредна година и в момента обсъждаме възможността да намерим доброволци, които да ни учат на различни танци и умения, спомена директорката.

Преди пет години, дойдох в дома, само за да видя какви са условията, но толкова много ми хареса, че така и не си тръгнах, сподели Иванка Купенска – обитател от дома. Тук се води един живот, който има смисъл да живееш. Условията са прекрасни и има толкова много разнообразие и социален живот, че дори не ми стига времето. Хубаво е човек да дойде по-млад тук, още след 70-те си години, за да усети старините си по съвсем друг начин. Искам да кажа на хората, че не е срамно да си в дом. Даже сме благодарни, че го има. Сам вкъщи е много по-трудно. Тук всички се грижим един за друг и се подкрепяме, допълни още Купенска.

Стефан Иванов, който живее в дома от 4 години сподели, че развлеченията, хигиената и храната тук са на много високо ниво. Понякога и сами си организираме забави, а тази вечер ще посетим закриването на „Фолклор без граници”.

Тук всичко е толкова хубаво, но трябва винаги да разбираш другия и да отстъпваш. Така съжителстваме добре и вече имам над 20 души, с които не мога да се разделя, сподели Невяна Боева, която живее в дома от 5 години.

Директорката на дома Антоанета Панталеева благодари на всички, които са им гостували през последните месеци – Драматичен театър „Йордан Йовков”, Духовият оркестър, музикалните изпълнители Ивелина Колева, Александър Петров от „Гласът на България”, младите таланти от школата „Нели Грегъри”, Дуо „Хепинес”, Калинка Вълчева и други. Чест гост на възрастните хора със  смехотерапия и йога е Силвия Димитрова.  

Репортаж на Анна Николова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Втора вечер на фестивала „September Sun” в Добрич (СНИМКИ)
Втора вечер на фестивала „September Sun” в Добрич (СНИМКИ)
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
ЦИК назначи състава на Районна избирателна комисия - Добрич
Прогноза за времето в неделя – 8 септември
Прогноза за времето в неделя – 8 септември
Ген.-майор Явор Матеев: По-добра комуникация между общините, за да може повече граждани и потомци да почетат героите (ВИДЕО)
Ген.-майор Явор Матеев: По-добра комуникация между общините, за да може повече граждани и потомци да почетат героите (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика