Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич

04.08.2022 г. 08:53:06 ч.
/
Рекордно увеличение на сделките с имоти в Добрич
Цените на имотите в Добрич се запазват, но сделките се увеличават значително.
Анализаторите от сайта за обяви за недвижими имоти в Добрич Реалистимо разглеждат последните статистически данни на Националния статистически институт.
Според индекса на цените на жилищата (апартаменти и къщи) през първото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното, цените на новите жилищни имоти в Североизточен район, част от който е и Добрич, са намалели с близо 2%, докато съществуващите имоти са поскъпнали почти с 5%. Спрямо същото тримесечие на 2021 г. обаче увеличение на цените има и при старите, и при новите жилища, съответно с 13,7 и 7,3 пункта.
Независимо от изменението на цените в района броят на сделките с имоти в Добрич устойчиво расте. Информацията от статистиката на Агенцията по вписванията сочи, че в периода април - юни 2022 г. има 135 сделки повече по покупко-продажба на имоти в сравнение с януари - март 2022 г. (+15%) и 41 сделки повече спрямо същия период на м.г. (+5%).
Нарастване се наблюдава и при сравнение на първо тримесечие на т.г. спрямо януари – март 2021 г. - 82 сделки повече през 2022 г., което представлява нарастване с 10%.
Няколко важни инфраструктурни проекта ще подобрят качеството на живот в Добрич в близките две години и ще допринесат за по-голямата атрактивност на региона. Това сочи информацията, публикувана от общинска администрация Добрич за изпълнението на текущите инвестиционни проекти.
През 2023 г. трябва да приключи изграждането на Интелигентна система за управление на трафика и обществения транспорт, която в голяма степен ще улесни придвижването в Добрич. В проекта е включено и закупуване на електробуси за градския транспорт. Предвижда се все повече обществени места като паркове, библиотеки, площади, обществени сгради да предоставят безплатен интернет.
До 2024 г. е предвидено и изграждането на фотоволтаични централи, които да осигуряват производство на електричество за собствено потребление. В същия период следва да завърши и пълната рехабилитация на ВиК мрежата, която стартира през 2016 г.
Всички тези проекти ще направят града по-привлекателен, както за живеене, така и за инвестиции в недвижими имоти.
Реалистимо е портал за недвижими имоти за град Добрич, където както частни лица и собственици, така и професионални брокери и агенции могат да качват безплатно имотни обяви за под наем и за продажби на жилищни имоти (апартаменти и къщи), бизнес имоти (офиси, магазини), земи и други.

Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика