Начало >Добруджа >Общество

Шестокласници от ОУ „Христо Ботев” в Добрич се включиха в инициативата „Бисерче вълшебно” (ВИДЕО)

24.03.2023 г. 14:27:42 ч.
/
Шестокласници  от  ОУ „Христо Ботев” в Добрич се включиха в инициативата „Бисерче вълшебно” (ВИДЕО)
Инициатива по повод националната награда „Бисерче вълшебно”  се проведе днес в РБ „Дора Габе” в Добрич. В нея се включиха шестокласници от ОУ „Христо Ботев” в Добрич. „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, чието жури са единствено децата. Това е единствената кампания в която деца на възраст от 3 до 16 години гласуват за най-добра детска книга. Всяка година се  номинират определени заглавия в пет възрастови категории, като през тази година е включена и категорията „Буболечета” - ориентирана към най-малките деца, тези на възраст от 3 до 5 години, каза за медийна група  „Добруджа” Даниела Маринова от  детската заемна  на библиотеката. Децата се вълнуват от  различни жанрове. Техните интереси са от енциклопедии до фантастика, романи  и други, допълни тя. Заглавията са интересни за всички и те има какво да научат от тях, допълва Мира Христова.
На учениците от ОУ „Христо Ботев” днес бяха представени книгите от категория, съответстваща на тяхната възраст - „Мечтатели”, като те имаха възможност да дадат своя глас и за книгите от категориите „ Майстори” и „Нещотърсачи”.
Децата и  учениците, които желаят да гласуват  в кампанията, могат да посетят библиотеката и самостоятелно, уточнява още Мира Христова.  В заемната е изградена витрина, представяща  категориите от инициативата, а служителите там подробно ще им разяснят начините за гласуване в платформата на инициативата „Бисерче вълшебно”.
Награда „Бисерче вълшебно“ е мерило за нуждите, интересите и нагласите на българските деца. Чрез нея децата са поставени в активната позиция да заявят своя избор, а възрастните – в позицията да подкрепят децата и младежите в развитието им като четящи личности, казват организаторите на националната награда. Гласуването продължава до 28 април 2023 г.
 
Репортаж на Даниела Русева и Стефан Каалев
  

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Млади фермери от област Добрич развиват стопанствата си с еврофинансиране
Млади фермери от област Добрич развиват стопанствата си с еврофинансиране
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Храм „Свети Георги“ организират молитва към Богородица за празника Златна ябълка
В Добрич предстои общинско състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
В Добрич предстои общинско състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“
Награди за Ванеса Кънчева и Сиана Славчева от Национален конкурс в Димитровград
Награди за Ванеса Кънчева и Сиана Славчева от Национален конкурс в ДимитровградЯндекс.Метрика