Начало >Добруджа >Регионални

Слънчев, цветен и вкусен празник на плодородието в Шабла

18.09.2023 г. 15:23:34 ч.
/
Слънчев, цветен и вкусен празник на плодородието в Шабла
Деветото издание на Празника на плодородието, се проведе в събота в Шабла. В Градския парк своите богато отрупани и украсени щандове – над 30, бяха разположили народни читалища и кметства, земеделски и местни производители и гости.
На входа на парка посетителите имаха възможността да разгледат изложба с фотоси от минали години, запечатали слънчевите лица на добруджанките, произведените от тях плодове и зеленчуци или най-интересните моменти от предходните издания на Празника на плодородието.
От двете страни на цветните алеи бяха красиво украсени щандове, отрупани с местни блюда – тестени, безмесни, местни и рибни.
В шатра самодейците от пенсионерски клуб „Надежда“ Шабла пресъздадоха обичая „седянка“ – жените плетат, предат и пеят, а мъжете ронят царевица.
Ути Бъчваров и неговите помощници приготвиха огромно кюфте на барбекю, което се съревноваваше по-вкус, но не и по големина с това на кметския екип от община Шабла. Жури с председател Марек Олеховски (кмет на Терешин) определи кметското кюфте за най-вкусно. Наградата – бутилка вино бе връчена от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева на кмета на общината Мариян Жечев.
С ревю на сцената гостите на града се върнаха мислено назад, когато момите и жените са се обличали с народни носии в делник и празник. За колекцията разказа Жана Рачева. Красивите добруджански носии са от частната колекция на Красимира Нанева от Шабла.
За публиката, за нейно величие публиката имаше богата програма – певчески и танцови състави от общината и Каварна.
Преди изпълнителите да се качат на сцената, отец Павел Максимов извърши празничен водосвет.

С огромен интерес присъстващите проследиха обичай „мачкане на грозде“ – в каменно корито бе поставено набраното грозде.
Докато течеше програмата на сцената жури с председател Ути Бъчваров и членове Йордан Недев – майстор-готвач, родом от Смин и Иванка Господинова – организатор на празника в предишни издания и дългогодишен служител в общинската администрация, оценяваха буквално всичко – по вкус, замисъл и красота.
В категория „Най-едър зеленчук“ наградените са Георги Букуров от Езерец с две грамоти, Веселин Йорданов от Дуранкулак и Георги Георгиев от Шабла.
За „Най-едър плод“ грамоти получиха Живко Керчев от Пролез, Весел Калчев от Варна, Борислав Василев от Дуранкулак и Никола Маринов от Тюленово.
Наградата за най-добре аранжиран щанд отиде в Тюленово. Най-богат щанд беше този на Пролез.
Най-вкусни местни и национални ястия бяха приготвили в Черноморци. Най-нестандартен в добрия смисъл бяха подредили жителите на Езерец. В Дуранкулак отиде наградата за най-характер обреден хляб. В Граничар бяха сготвили най-вкусното тестено изделие. Специалната награда на журито за семейно участие, отиде при ЗП „Димитър Мянков“ Дуранкулак и техния щанд с продукти от лавандула. Стефан Исев от Шабла бе отличен за земеделски производител на годината с най-добро участие на празника.

Източник:Община Шабла

Коментирайте
Подобни новини
Депутат пита министъра на околната среда за почистването на река Батова до курорта Албена
Депутат пита министъра на околната среда за почистването на река Батова до курорта Албена
Трио „Дивертименто“ с концерт днес в „Двореца“ в Балчик
Трио „Дивертименто“ с концерт днес в „Двореца“ в Балчик
Завърши „Плувно лято”  2024 г. в Каварна
Завърши „Плувно лято” 2024 г. в Каварна
Седем десетилетия Университетска ботаническа градина Балчик (СНИМКИ)
Седем десетилетия Университетска ботаническа градина Балчик (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика