Начало >Добруджа >Регионални

Слънчев, цветен и вкусен празник на плодородието в Шабла

18.09.2023 г. 15:23:34 ч.
/
Слънчев, цветен и вкусен празник на плодородието в Шабла
Деветото издание на Празника на плодородието, се проведе в събота в Шабла. В Градския парк своите богато отрупани и украсени щандове – над 30, бяха разположили народни читалища и кметства, земеделски и местни производители и гости.
На входа на парка посетителите имаха възможността да разгледат изложба с фотоси от минали години, запечатали слънчевите лица на добруджанките, произведените от тях плодове и зеленчуци или най-интересните моменти от предходните издания на Празника на плодородието.
От двете страни на цветните алеи бяха красиво украсени щандове, отрупани с местни блюда – тестени, безмесни, местни и рибни.
В шатра самодейците от пенсионерски клуб „Надежда“ Шабла пресъздадоха обичая „седянка“ – жените плетат, предат и пеят, а мъжете ронят царевица.
Ути Бъчваров и неговите помощници приготвиха огромно кюфте на барбекю, което се съревноваваше по-вкус, но не и по големина с това на кметския екип от община Шабла. Жури с председател Марек Олеховски (кмет на Терешин) определи кметското кюфте за най-вкусно. Наградата – бутилка вино бе връчена от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева на кмета на общината Мариян Жечев.
С ревю на сцената гостите на града се върнаха мислено назад, когато момите и жените са се обличали с народни носии в делник и празник. За колекцията разказа Жана Рачева. Красивите добруджански носии са от частната колекция на Красимира Нанева от Шабла.
За публиката, за нейно величие публиката имаше богата програма – певчески и танцови състави от общината и Каварна.
Преди изпълнителите да се качат на сцената, отец Павел Максимов извърши празничен водосвет.

С огромен интерес присъстващите проследиха обичай „мачкане на грозде“ – в каменно корито бе поставено набраното грозде.
Докато течеше програмата на сцената жури с председател Ути Бъчваров и членове Йордан Недев – майстор-готвач, родом от Смин и Иванка Господинова – организатор на празника в предишни издания и дългогодишен служител в общинската администрация, оценяваха буквално всичко – по вкус, замисъл и красота.
В категория „Най-едър зеленчук“ наградените са Георги Букуров от Езерец с две грамоти, Веселин Йорданов от Дуранкулак и Георги Георгиев от Шабла.
За „Най-едър плод“ грамоти получиха Живко Керчев от Пролез, Весел Калчев от Варна, Борислав Василев от Дуранкулак и Никола Маринов от Тюленово.
Наградата за най-добре аранжиран щанд отиде в Тюленово. Най-богат щанд беше този на Пролез.
Най-вкусни местни и национални ястия бяха приготвили в Черноморци. Най-нестандартен в добрия смисъл бяха подредили жителите на Езерец. В Дуранкулак отиде наградата за най-характер обреден хляб. В Граничар бяха сготвили най-вкусното тестено изделие. Специалната награда на журито за семейно участие, отиде при ЗП „Димитър Мянков“ Дуранкулак и техния щанд с продукти от лавандула. Стефан Исев от Шабла бе отличен за земеделски производител на годината с най-добро участие на празника.

Източник:Община Шабла

Коментирайте
Подобни новини
Жител на с.Славеево търси подкрепа за изграждане на нов път (ВИДЕО)
Жител на с.Славеево търси подкрепа за изграждане на нов път (ВИДЕО)
Соня Георгиева: Нашата сила е и ще бъде в поетия и спазен ангажимент (ВИДЕО)
Соня Георгиева: Нашата сила е и ще бъде в поетия и спазен ангажимент (ВИДЕО)
Изложба „Живи спомени" се откри в Каварна
Изложба „Живи спомени" се откри в Каварна
Община Крушари организира кампания за събиране на излезли от употреба електроуреди
Община Крушари организира кампания за събиране на излезли от употреба електроуредиЯндекс.Метрика