Начало >Добруджа >Регионални

Спешни мерки за подобряване състоянието на защитните горски пояси набелязаха на работна среща в Добрич (ВИДЕО)

20.05.2022 г. 16:30:38 ч.
/
Спешни мерки за подобряване състоянието на защитните горски пояси набелязаха на работна среща в Добрич (ВИДЕО)
Работна среща на тема „Предприемане на спешни мерки за възстановяване и подобряване на фитосанитарното състояние на защитните горски пояси, чрез използване на дървесни видове, устойчиви на климатичните промени“ се проведе днес в Добрич. Тя бе организирана от Изпълнителната агенция по горите, съвместно с Албена Симеонова от Зелено движение – народен представител от област Добрич в предишните две народни събрания. В събитието участваха заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, Зорница Стратиева – народен представител от „Демократична България“, представители на Министерство на земеделието и горите, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите, Института за гората към БАН, Лесотехнически университет, експерти от Североизточно държавно предприятие и неговите териториални поделения, неправителствени организации и земеделски производители.

Работната среща започна с теренно посещение на защитни горски пояси в землището на село Стожер. След това следобед се проведе конференция в залата на Областна дирекция „Земеделие“ – Добрич, която включваше презентации на сегашното състояние на поясите, дискусии и набелязване на спешни мерки. Стана ясно, че 8 000 хектара са полезащитните пояси в област Добрич, което представлява 1/10 от горските площи в региона. Използвани са цер, акация, ясен, орех и др. Масово дърветата са достигнали пределна възраст, като най-лошо е състоянието на ясеновите пояси, които вече не могат да изпълняват своите функции.

„Многократно пред мен са поставяли въпроса за състоянието на полезащитните пояси в Добруджа. Те са изключително важни за полските култури и изобщо за биоразнообразието, но състоянието им не е добро“, обясни как се е зародила идеята за организирането на този форум Албена Симеонова. Тя смята, че средства по Програмата за развитие на селските райони трябва да се насочат към горските стопанства в районите, където има полезащитни пояси – Добрич, Русе, Враца, Варна, Шумен.

Насажденията започват да съхнат и да развиват патогени, заради възрастта си и заради промяната на климата, отбеляза какъв е основният проблем заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. Той добави, че е крайно време да се отстранят грешките в кадастралните карти – в тях има ниви, които реално са горски пояси и обратното – пояси, които се водят ниви.

„На тази среща трябва да се постигне някакво съгласие, така че горските пояси да продължават да изпълняват своята техническа функция – на съоръжения, които предпазват земеделските земи от снегонавявания и пряко излагане на вятъра. Необходимо е да осигурим добра комуникация между земеделците и горските. Поясите са създадени през 50-те години на миналия век. Дълго време не са били стопанисвани и сега се наблюдава съхнене“, заяви Зорница Стратиева, която е един от двамата представители на Зелено движение в настоящото Народно събрание. Тя е член на Комисията по земеделието, храните и горите и на Комисията по околната среда и водите в парламента.

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ВиК авариите в областта в неделя
ВиК авариите в областта в неделя
Днес е втората вечер на феста Българево ROCKS
Днес е втората вечер на феста Българево ROCKS
Джаз фест "JaZz do MoReto" днес в шабленското село Езерец
Джаз фест "JaZz do MoReto" днес в шабленското село Езерец
Фестивалът Българево ROCKS започва днес
Фестивалът Българево ROCKS започва днесЯндекс.Метрика