Начало >Добруджа >Общество

Спорът между Община Добрич и ВУМ за сградата на ул. „България“ 3 стига до съда (ВИДЕО)

09.09.2024 г. 15:57:37 ч.
/
Спорът между Община Добрич и ВУМ за сградата на ул. „България“ 3 стига до съда (ВИДЕО)
Съдът ще реши чия собственост е сградата по ул. „България“ 3, срещу Община Добрич, в която се помещава Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) – на „Центъра за бизнес и култура“ (ЦБК) или Общината.

Днес изпълнителният директор на ЦБК доц. д-р Тодор Радев свика пресконференция заради издадена от кмета на Добрич Йордан Йорданов заповед от 30 август, според която сградата трябва да бъде иззета. Предварителното изпълнение на заповедта обаче е отменено от Административния съд в Добрич, като в мотивите е посочено, че в нея се помещават три учебни заведения и непосредствено преди началото на учебната година това би довело до невъзможност ЦБК да изпълни договорните си отношения за предоставяне на помещения на учебните заведения. Според Съда, това представлява значителна и трудно поправима вреда по смисъла на закона.

Доц. Тодор Радев изрази недоумението си от факта, че след 30 години Община Добрич, която с решение на Общинския съвет от 1992 година е апортирала сградата в дружеството, сега отново проявява претенция спрямо нейната собственост. 
„Центърът за бизнес и култура“ АД е вложил над 14 милиона лева в довършителни строителни дейности на сградата. За 30 години, откакто се стопанисва от Акционерното дружество, тя е завършена почти напълно, с изключение на 8% от нея“, каза на пресконференцията доц. Тодор Радев.
„Аз, като директор, няма как да предам тази сграда, защото вечното право за ползване на сградата е апортирано в това дружество. Това може да го реши само общото събрание на дружеството, където и Общината е един от акционерите“, допълни той.

„Към настоящият момент в Окръжен съд – Добрич, има висящо дело, в което трябва да се реши кой е собственик на сградата или кой е нейн ползвател“, каза адвокатът на ЦБК Керанка Кирилова. По думите ѝ, издадената от кмета заповед за изземване на сградата, по чл. 65 ал. 1 от Закона за общинската собственост, е свързана с извеждане на общински наематели, по бърза процедура, с цел запазване интереса на общината. Този ред обаче е предвиден само за случаи, в които собствеността е безспорна. В случая ЦБК АД държи тази сграда с правно основание, защото общината, при учредяване на акционерното дружество, я е апортирала в него, а не е дала пари - така, както са направили останалите партньори, подчерта адвокат Кирилова.  

„Апортирането на право на  ползване, ползвател на сградата, управляващ сградата и собственик на сградата, са четири отделни понятия, които нямат нищо общо и имат различни последици”, заяви адвокатът на Община Добрич по случая Иван Гемков.
„Изземването на сградата по реда на чл. 64 от ЗОС означава изземване на сградата, но не е задължително да гониш наемателите“, допълни той. По думите му, става въпрос за две различни процедури.
„Изземването е от правото на ЦБК АД, а не от неговите наематели. Г-н Йорданов не е имал идеята да направи такова действие, за което се твърди, а г-н Радев не е притежавал собствеността на тази сграда нито към онзи момент на създаване на дружеството, нито към сегашния, допълни още адвокат Иван Гемков и поясни, че от 1994 година до днес във фирменото дело на дружеството не е вписвано нищо друго, освен учредяване на право на ползване. „Никога Община град Добрич не е апортирала правото на собственост на тази сграда“, заяви категорично той.

Като член на Общинския съвет искам да уверя всички, че никой няма намерение да гони никого, заяви общинският съветник Герман Германов, който е и секретар на ТПП в Добрич и допълни, че в случая  става въпрос за пари и за това, къде  трябва да отиват парите от наемите в сградата. Той припомни историята на учредяването на Акционерното дружество през 1992 година, която е вързана с идеята за нейното завършване и използване в последствие. По думите му, решението на Общинския съвет тогава, е за апорт на сградата. В последствие обаче, в годините назад, е направена промяна с коректор, според която апортирането на сградата се заменя с право на ползване. Органът, който ще реши спора, е съдът. До неговото произнасяне няма да има проблеми за всички, които работят в сградата, увери още той. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Добрички пожарникар участва в „Островът на 100-те гривни“
Добрички пожарникар участва в „Островът на 100-те гривни“
Силен трус във Вранча бе усетен в Добрич
Силен трус във Вранча бе усетен в Добрич
Водач на листата на „Възраждане“ за МИР-Добрич е Константина Петрова
Водач на листата на „Възраждане“ за МИР-Добрич е Константина Петрова
Българската шевица „украси“ първия учебен ден на първокласници в СУ “П. Р. Славейков“ (ВИДЕО)
Българската шевица „украси“ първия учебен ден на първокласници в СУ “П. Р. Славейков“ (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика