Начало >Добруджа >Регионални

Среща-дебат във връзка с референдума по темата за ветроенергийните паркове (ВИДЕО)

17.10.2024 г. 17:44:19 ч.
/
Среща-дебат във връзка с референдума по темата за ветроенергийните паркове (ВИДЕО)
Организираната среща-дебат от Община Добричка, във връзка с подготвяния референдум по темата за ветроенергийните паркове, преминава с участието само на хора, които са против изграждането на ветрогенератори. Събитието се провежда в зала "Добрич". 
На поканата за участие, отправена от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, не се отзоваха нито областният управител, нито инвеститорите, нито от Българска ветроенергийна асоциация.

Областният управител, който към когото бе отправена за участие в дебата, вчера е изпратил отговор, който заявява, че поради служебни ангажименти, не може да присъства.
Основа задача като областен управител, е да спазвам върховенството на закона. Като представител на държавна власт, съм длъжен да упражнявам контрол на актовете на и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация, казва в писмото си Румен Русев, като обръща внимание, че в своята заповед от 11 септември, е посочил допуснатите нарушения на нормативната уредба.   
Съдът е този който безпристрастно и компетентно ще отсъди има или не нарушение на закона, се казва в писмото на областния управител, което бе прочетено от кмета Соня Георгиева.

От Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА), които също бяха поканени, нямаха представител, но бяха изпратили своя позиция както относно референдума, така и за организираната среща, като тя бе представена в залата.
Като браншова организация, представляваща ветроенергийния сектор, БГВЕА участва активно във всички законосъобразно организирани публични обсъждания, дебати и дискусии, които касаят развитието на вятърната енергетика в страната и винаги е била отворена за предоставянето на допълнителна информация и продължаващ диалог с гражданите и други заинтересовани страни по темата. С оглед на хронологията от събития, подробно описани в приложение на настоящото писмо, считаме, че всички действия по организацията на референдума са незаконосъобразни, се казва в становището.
С оглед на хронологията, изложена по-горе, може да се направи заключението, че всички действия за организиране на референдума на 27 октомври 2024 г. са незаконосъобразни. Поради това смятаме, че целта на организирането на публичната среща-дебат по повод референдума също е в разрез с разпоредбите на закона.
От Асоциацията се  обръщат към жителите на община Добричка и да ги уверява, че не са против провеждането на референдуми по различни важни за обществото теми, но „не сме съгласни допитването да се използва за постигане на краткосрочни политически цели“.
 
Тяхното поведение е неморално и неетично. Те трябваше да са тук, заяви председателят на националната инициатива „Бялата лястовица“ Владимир Калчев. Той отправи индиректно два въпроса към инвеститорите. Първият е „Защо проектите са предимно върху поземлени имоти, представляващи земеделски земи?“.  Калчев иска да знае дали има инвестиционно намерение, което някъде да им е отказано немотивирано.
 
Председателят на сдружение „Пчела – Добрич 1946“ Галин Георгиев изрази притесненията на пчеларите, като запозна присъстващите със световни проучвания по темата.
 
Налице са  причини от процедурно същество, поради което инвестиционното намерение не следва да се реализира, а настоящата процедура да бъде прекратена, се казва в позиция на Българското дружество за защита на птиците, която бе прочетена на срещата.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
В Община Генерал Тошево е постъпило предложение за изграждане на ветроенергиен парк с 26 вятърни генератора
В Община Генерал Тошево е постъпило предложение за изграждане на ветроенергиен парк с 26 вятърни генератора
ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО: Публична среща-дебат по темата за ветроенергийните паркове
ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО: Публична среща-дебат по темата за ветроенергийните паркове
Празник на тиквата утре в село Дуранкулак
Празник на тиквата утре в село Дуранкулак
Приключи облагородяването на зелените пространства в с. Загорци, община Крушари
Приключи облагородяването на зелените пространства в с. Загорци, община Крушари



Яндекс.Метрика