Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа Бюджет 2016

29.10.2015 г. 09:42:00 ч.
/
Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа Бюджет 2016
Бюджетът за следващата година ще бъде разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество. В него се залага дефицит от 1,8 млрд. лева или 2% от брутния вътрешен продукт. Максималният нов дълг, който страната ни ще може да поеме догодина, е 5,3 млрд. лева. С проекта се залага и актуализация на тазгодишния бюджет, с която ще се дадат повече пари за заплати.
Допълнителните пари за заплати и европроекти ще увеличат дефицита за тази година до повече от три процента, но актуализацията е неизбежна, според финансовия министърВладислав Горанов:

Първо, защото по-голямата част от предложената актуализация на 2015 година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства – около 2/3 от ресурса отива за тази цел. Другата част, ако видите по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала.

Догодина също ще има повече пари за част от министерствата. Минималната работна заплата ще бъде 420 лева, но помощта през втората година от майчинството ще замръзне на 340:

Ако търсим стимулиране на работещи родители, в момента, ако се върне родител на работа, след първата година, той получава половината от тази сума плюс работната си заплата. С увеличаването на сумите за втората година се върви в обратна посока, смята вицепремиерът Ивайло Калфин. Догодина средното увеличение на осигурителните прагове е 7,5 на сто. 

В средата на годината пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5 на сто по швейцарското правило, припомня шефът на НОИ Бисер Петков: Доходите от пенсии ще имат реално нарастване, т.е. ще имаме нарастване в покупателната сила, защото този номинален ръст изпреварва значително заложените прогнозни инфлации за следващата година.

Бизнесът и синдикатите ще се обявят срещу увеличаване на данъчната тежест при обсъждането на проектобюджета в Тристранния съвет.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че догодина икономиката ни няма да расте с толкова бързи темпове, колкото е предвидено в макрорамката.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов поиска повече пари за възнаграждения в ключови сектори за страната ни.

Правителството пропусна възможността да премахне дефицита в хазната с актуализацията на бюджета за тази година, която ще бъде направена през финансовата рамка за 2016-а, коментира в "Преди всички" Васил Велев:

Последните няколко години, въпреки ръста на БВП, поддържаме не малки дефицити, от което нараства външният дълг.

Тази година по-добрата събираемост на приходите ще отиде основно за заплати в МВР и сектора на отбраната, но в социалната сфера доходите остават на критичен минимум. Димитър Манолов каза за "Хоризонт":

Например, в Агенцията за социално подпомагане, където се раздават социални помощи, хората получават заплати, сходни с помощите, които раздават. Трябва да бъде направено нещо, тези аномалии да бъдат превъзмогнати. Теоретично господин Велев е прав, че този подход не е верен, нещата щяха да бъдат съвсем верни, ако през годините се постъпваше нормално.

Бизнесът ще настоява за повече пари за образование и за премахване на промените в основните данъчни закони.

Това е, на практика, увеличаване на данъчната тежест чрез частично ползване на данъчен кредит за автомобили и недвижими имоти над 5000 лева. Не виждаме решение на дългогодишния проблем за такса "битови отпадъци". Принципът – замърсителят плаща, каза още Велев.
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват
Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват



Яндекс.Метрика