Тежък вирус убил животните в столичния зоопарк

13.10.2014 г. 09:45:00 ч.
/ ИА Добруджа
Тежък вирус убил животните в столичния зоопарк
Тежък вирус е убил 10-те тревопасни животни в софийската зоологическа градина. Това са установили множеството изследвания и анализи в различни лаборатории.
Подробности около разпространението на вируса ще станат ясни тези дни, когато Агенцията за безопасност на храните съобщи официално резултатите от проверките.
"Няма отравяне от храна, няма никакъв умисъл, всичко е в резултат на тежка вирусна болест", заяви пред "Стандарт" Манол Нейков, директор на Столичния зоопарк. Подобна болест покосила животни и в други европейски зоопаркове това лято, като например в Холандия. "Месец и половина след смъртта на животните ситуацията вече е спокойна", посочи Нейков.
От 15 септември зоопаркът отново е подновил доставките на фуражи и сено от фирмите, с които работи. Проби от храната са били изследвани в различни лаборатории в София, Пловдив и Германия, но не са открити следи от пестициди, хербициди или микотоксини.
В момента тече подготовката на зоопарка за зимата, съобщи Нейков. На 20 октомври "Топлофикация София" ще пусне отоплението.
На конференция на Европейската асоциация на зоопарковете и акваристите (ЕАЗА) преди седмица столичната зоологическа градина е договорила да получи доста нови животни от други зоопаркове.
"Едни от най-интересните видове ще са хумболтови пингвини, ще получим 2-3 двойки", посочи Нейков. Преди това обаче трябва да се построи пингвинарник. Това е съоръжение със специфични изисквания - наличие на басейни, скали, малки помещения, където да се прибират животните. Очакват се специалисти от ЕАЗА да помогнат в проектирането на пингвинарника, така че той да отговаря на всички изисквания. Едва тогава ще бъдат доставени новите животни. Столичният зоопарк е договорил и кенгура.
В момента най-редките видове в столичния зоопарк са амурският тигър и хипопотамът, посочи Нейков. Те попадат в Червената книга на застрашените от изчезване животни на много страни по света. Двойка папагали жако, също от защитени видове, са пък най-новото попълнение. В зоопарка те попадат, след като са конфискувани при незаконно пренасяне през граница. Папагалите обаче са все още под карантина и не могат да бъдат видени.

Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Съюзът на артистите притеснен от фалити, готвят седмица без култура
Съюзът на артистите притеснен от фалити, готвят седмица без култура
Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна
Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна
Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си, няма от какво да се страхувам
Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си, няма от какво да се страхувам
Славчо Велков: Ангел Христов е бил подплашен от нещо
Славчо Велков: Ангел Христов е бил подплашен от нещоЯндекс.Метрика