Начало >Добруджа >Общество

ТЕМА: С вяра и надежда ви водим в светилището в с. Оброчище (ВИДЕО)

17.09.2021 г. 10:59:10 ч.
/
ТЕМА: С вяра и надежда ви водим в светилището в с. Оброчище (ВИДЕО)
 В дните  между  Кръстовден  и Деня на  Св. мъченици София   и  дъщерите и Вяра, Надежда и Любов, търсим пътя към вярата и изцелението.  В предаването „Тема на седмицата“ ви повеждаме   към най-силното светилище в България упоменато от пророчицата Ванга. То се намира само на трийсетина километра от Добрич по посока на  КК“Албена“. В парка на село Оброчище  е разположено Теккето. Дервишкият манастир  е съхранил тленните останки на персийския лечител Акязълъ Баба. На площ от 15 декара е  разположено Теккето,  за което уредникът  -  доктор  на историческите науки Янислав Тачев е категоричен, че лекува и зарежда с положителна енергия.
Д-р Тачев посреща туристи от пет години и много от тях се връщат за да кажат за изцелението си или за рожбата, която са добили след посещение. Това силно енергийно място в Добруджа   се стопанисва от община Балчик. Благодарение на сладкодумния гид, все повече туристи се отбиват от пътя за да се потопят в минало и настояще.
 
„Теккето е петото по ред светилище, преди него е имало тракийско светилище, елинистически храм, гръцки и римски , византийски манастир. Дервишкият манастир е основан в началото на XVI век-1516 година  от най-големият лекар на Балканския полуостров Акязълъ Баба или бялопишещия баща в превод на български. Той е персиец, военен лекар, с най-висшата степен като лечител,“ разказва д-р Тачев.
Теккето възниква върху руините на византийски манастир. Благодарение на големия си авторитет персийският лекар получава  от варненския кадия  имоти и когато ордена, който е довел се замогва започват градежа на манастира. Първата постройка е Имарет- приют в който настанявали дошлите за лечение. Изграждат гостилница, лечебница  и придверие. Смята се, че  Имарета е строен  през 1515 година, защото на мястото е намерена персийска монета от това време. Сградата няколко пъти е била разрушавана, например  1768 година  по време на Руско –Турската война, руски войски изпращат залп от оръдие и покривът пада. Дейността на приюта замира за близо 200 години.
През 2015 година по проект на община Балчик, обектът е реставриран по описания на турски пътешественик, пътеписец, поет и историк, който е пропътувал земите ни  Евлия Челеби. През 1650 година той пристига болен в манастира. След като се излекувал историкът останал за няколко дни като записал разкази  на посетители. От него се знае  и е видно и сега, че целият ансамбъл от сгради е седемстенен. Архитектурата е персийска или ранно османска ,  а 7 е свещеното число.

 В двора пред Имарета има колона от гръцко време, на която персийският лечител Акязълъ Баба сядал, измивал си очите и отмарял. Вярващите и до днес правят същото, за да си починат или да произнесат молитвата си, да се измият със светена вода за изцеление. Дори по времето на социализма, въпреки че е неподдържано и западнало хората продължили да идват.
 В огромното помещение на Имарета, някога  имало фонтан от близкото аязмо. Там дервишите  изпълнявали митични  лечебни ритуали. Хората не били разделяни по вяра и религия. Който имал нужда от помощ я получавал. Християни,  мюсюлмани и евреи идвали за по няколко дни за да търсят лек. Боси влизали по мраморния под.  По три дни били лекувани, а след това обувките им са обръщани с носовете към вратата, за да им подскажат, че трябва да си ходят. По двеста души на ден приемали лечителите. Хранели ги и ги оставяли да спят на опънатите овчи кожи. До днес е запазено огнището, със седемстенен комин. Липсва главния герой в кухнята грамадният петлитров черпак. Всеки ден за курбан се колели по 6 овце.  Уникален е покривът на сградата възстановен  пак по описанията Евлия Челеби. Другото уникално съоръжение е стенно парно отопление . Няма  друг такъв аналог при сграда от Средновековието, казва д-р Тачев. След войните на Екатерина Велика,  Имарета е изоставен и почти разрушен.
 
В двора на комплекса се издига 16 метровата гробница на големия лечител Акязълъ Баба. Тюрбето /мавзолей/ също е седемстенно с невероятна акустика. Всичко е направено така, че да буди респект у поклонниците, посочва Янислав Тачев.   Размерите на гроба са 4.45 на 2.25 метра. „Този лекар не е бил великан във физическия смисъл на думата, но е бил великан в медицината“, пояснява историкът. 1560 година лечителят почива на 90-годишна възраст. Канонизиран е за светец по законите на софизма. В гробницата, днес поклонниците идват за молитва и изцеление. Носят нова дреха на болен оставят я върху гроба за известно време после я обличат с вярата за въздействие на енергията. Обикалят три пъти гроба и се молят с вкарана в отвор лява ръка с пет желания, колкото са пръстите.
Тюрбето е средище на религии. Има християнски и мюсюлмански символи. Свобода на вярата и човешкия дух. Единствено в това Текке  и в този гроб е погребан целият скелет на светеца. Затова светилището се води за най-силно енергийно място, обяснява д-р Тачев. През вековете гробът е разбиван няколко пъти от иманяри. Те обаче оставали разочаровани, не намирали злато, а само костите на светеца.

В двора на манастира се намира и най-старото живо дърво в България. 430 годишна черница, която още дава плод. Има поверие, че можеш да се заредиш с енергия да се пречистиш прегръщайки огромното стебло. През 1957 година е построена и красива беседка, но тя за разлика от другите сгради е осемстенна. В близост до нея и дървото можете да си налеете вода от старата чешма. За нея също се вярва, че е лековита.

Теккето очаква своите гости с мистика и реалност. Ако не вярвате в лечебните сили, то има какво да научите за едно място, което събира вековна история  митове и легенди. Самата пророчица Ванга, смъмрила отишлите при нея добруджанци, че са минали 600 километра до Рупите, като си имат светилището от Оброчище. Будните хора разказват за Теккето от уста на уста  и посетителите се множат.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за 13 май - понеделник
Прогноза за 13 май - понеделник
Вестник "ГЛАС":Всичко за изборите на 9 юни
Вестник "ГЛАС":Всичко за изборите на 9 юни
Томина неделя е
Томина неделя е
Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Добрич
Бюлетин за планови прекъсвания на територията на област Добрич



Яндекс.Метрика