Теодор Ставров – реклама на доброто

25.10.2022 г. 11:23:33 ч.
/
Теодор Ставров – реклама на доброто
В поредното издание на рубриката ни „Младите на Добруджа“ ще ви запознаем с един човек, който е определян от своите приятели като „реклама на доброто“.  Това е Теодор Ставров, на 36 години, от Добрич. Той е основател на платформата „Добрите примери“, която отразява известни и не толкова известни събития и хора от цяла България и света, които служат като образец за добрина на околните.
Възпитаник  е на ОУ „Хан Аспарух“ и ПМГ „Иван Вазов“ в родния си град. След това продължава своето висше образование в Технически Университет – Варна, със специалност „Компютърни системи и технологии“.
Повече от 12 години работи в IT-компания във Варна, като в момента е ръководител на екип. Въпреки че се е реализирал в морската столица, Теодор често се прибира в Добрич и радва своите съграждани със специално изработени от него сертификати на „Добрите примери“, които целят да популяризират тяхната дейност и да им покажат, че тяхното дело е оценено.
През 2021 година получава награда за „доброволец на годината“ от Асоциация „Образование, иновации, развитие“, с подкрепата на Община Варна, а наскоро получи и още една награда „доброволец“ от Асоциация „Да съхраним жената“, отново с подкрепата на Община Варна.


- Как избра да се занимаваш с компютри и информатика? Твое желание ли беше или някой те подтикна?
Може би първо трябва да тръгнем от гимназията, където бях с профил „информатика“. Беше ми интересно, сам избрах да уча информатика в ПМГ и логичният път бе след това да продължа висшето си образование в сферата на компютрите и информационните технологии. Трябва да призная, че пътят ми леко кривна – бях се насочил първоначално към специалността „финанси“ в Икономическия университет във Варна, и сега не мога да си обясня защо, добре че съдбата в крайна сметка ми даде правилната насока. Във ВИНС-а бях приет четвърто желание – „икономика на недвижимата собственост“, докато в Техническия университет ме приеха първо желание, най-желаната специалност тогава – „компютърни системи и технологии“ (КСТ). И това се оказа едно от най-добрите ми решения.
- В момента ръководиш екип от хора. Какви качества са нужни, за да бъде човек успешен мениджър?
Технически самата работа не е толкова трудна, колкото работата с хората в екипа. За да можеш да ръководиш тези хора, са необходими много качества – да проявяваш емпатия, да комуникираш с тях, да бъдеш и ментор, когато е нужно. Аз разбирам, че в крайна сметка това е работна среда и няма как всеки да бъде в отлични отношения с всеки. Но моята работа е да намеря баланса в отношенията вътре в екипа и да давам насоки, за да бъде възможно най-приятна работната атмосфера и екипът да остане задружен.
 - А защо избра да останеш във Варна? С твоята професия можеш спокойно да работиш в чужбина, или в София.
От 13 години работя в тази фирма. А имах възможност още на третата година да замина за София, имах опции и за чужбина. Но избрах да остана в България и специално във Варна. Упорит съм, много вярвам в себе си, в качествата си и си казах, че щом има успели хора в България, аз също мога да успея и да постигна добър живот и да се чувствам добре тук. Според мен, да избягаш е лесното решение. Аз не искам да бягам, искам да бъда близо до семейството и приятелите си. И от дистанцията на времето се радвам, че взех това решение.
- Живееш и работиш във Варна, но често се връщаш в Добрич заради инициативата „Добрите примери“. Как се зароди тази идея?
Както всяка една добра идея, и тази дойде случайно. Ако трябва да съм по-конкретен, се зароди по време на работа. В един сравнително по-спокоен ден в офиса преглеждах различни новинарски сайтове. Но отвсякъде ме заливаха само негативни новини и събития, лоши емоции, черни хроники. Това беше в края на май 2019 година. Тогава си казах, че трябва да направя нещо, за да създам нов поток на информация – само позитивна. Да наклоня везната в другата посока. И първото, което направих, е да създам група във Фейсбук. Името дойде веднага – „добрите примери“. След това тази група се превърна в страница, след което – в интернет сайт. Първоначалната идея беше членовете в групата да споделят само позитивни вести и позитивна информация. Взаимно да се зареждаме с положителна енергия. Постепенно групата се разрасна, взеха да влизат все повече хора и да споделят все повече добри примери. И така се оказа, че сме заобиколени от много добри хора. Искаше ми се и аз да направя нещо добро за тях и тогава ми хрумна идеята за тези сертификати за признателност.

- През октомври миналата година ти беше удостоен с наградата „Доброволец на годината“ от Община Варна заради редица инициативи и кампании, които организираш. Как успяваш да съчетаеш всичко това с работата?
Това е въпросът, който най-често ми задават – откъде намирам време. Аз обикновено отговарям, че всичко е въпрос на оптимизация. Много е важно как човек си организира и оптимизира времето. „Тайм мениджмънт“ по-модерно казано. По време на работа съм изцяло концентриран върху работата си. Но имам време след работа, имам на разположение и цял уикенд – това е достатъчно свободно време, ако човек е достатъчно организиран и мотивиран.
 - Вече си доста търсен за участие в събития и конференции, свързани с личностното развитие. Какво казваш на хората, когато те попитат за мотивацията да отделяш от времето си за доброволчество?
Доброто е заразно! Това е моят двигател да продължавам – заразих се с добро. Искам и другите да преживеят онова, което съм преживял и аз. Както вече казах, идеята ми беше да създам канал за позитивна информация. Но когато се окаже, че си заобиколен от добро и толкова много примери, няма как това да не ти повлияе. И в един момент и ти искаш да направиш нещо добро. Правиш едно, второ, трето… В един момент доброто става твое ежедневие. Просто имаш нужда да го правиш. Става като наркотик, имаш нужда от дневната си доза добро. Аз се промених и се опитвам да повлияя и на хората са се променят. Колкото повече позитивни примери и новини срещаме, толкова повече ще се променяме като общество към по-добро. Аз вярвам в това.
 - А за себе си какво желаеш да ти се случи? За какво мечтаеш?
Искам да напиша книга за добрите примери, да направя приложение за добрите примери. Харесва ми хората да ме свързват с доброто и ще продължа да го правя. Виждам ефекта и няма нищо по-хубаво от това да си полезен за обществото. Не трябва да бъдем егоисти, не трябва да мислим само за себе си. Чувството, когато човек направи добро, не може да се опише, затова всеки трябва да го изпита сам. Направете едно добро дело, дори и първият път да е насила! След това се превръща в удоволствие.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика