„Тренд”: 47% от българите нямат доверие в изборния процес

23.11.2023 г. 10:31:47 ч.
/
„Тренд”: 47% от българите нямат доверие в изборния процес
Близо половината българи смятат, че местният вот е бил нечестен. Това показват изводи направени след проучване на "Тренд". То е по поръчка на вестник "24 часа" и е извършено в периода между 11 и 18 ноември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1006 пълнолетни български граждани.

Само 19% смятат, че вотът е минал съгласно правилата, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. Избирателите на ДПС са разделени по темата, докато мнозинството от гласуващите за БСП и "Възраждане" определят изборите като нечестни.

Една от причините за това е отмяната на машинното гласуване за първия тур на изборите. Такова е мнението на 1/3 от сънародниците ни. Общо 47% нямат доверие в изборния процес. 32% смятат, че това не е оказало влияние върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.

Мнозинството от българите (59%) смята, че смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази. Малко над една пета (21%) са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот, а 11% - изцяло към гласуване с хартиена бюлетина.

По отношение на личните предпочитания за начин на гласуване, 41% посочват машинно гласуване, а 25% гласуване с хартиена бюлетина. Трима от десет посочват, че методът няма значение за тях. Регистрира се съществена поколенческа зависимост - мнозинството от хората до 50 г. изразяват предпочитание към гласуването с машина, докато при избирателите над 70 г. над две трети посочват хартиената бюлетина.

С машина предпочита да гласува мнозинството от избирателите на ПП-ДБ и Възраждане, а в най-голяма степен с хартия предпочитат да упражняват правото си на глас симпатизантите на БСП, следвани от тези на ДПС.

Според доклада, като цяло, местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци - 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че такива не са необходими.

Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Само в рамките на месец, отрицателните оценки са се покачили с 5%. Те достигат 71%.

Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

44% от българите смятат, че въпреки изборите, състоянието на общините няма да се подобри. 29% са оптимисти, че местните институции ще се развиват в положителна посока след местните избори, а други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Българските митници готови за Шенген – трафикът се разделя, ще има нови пунктове
Българските митници готови за Шенген – трафикът се разделя, ще има нови пунктове
Председателят на НС е на официално посещение в Азербайджан
Председателят на НС е на официално посещение в Азербайджан
Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин
Навършват се 82 години от голямото наводнение на Видин
Стотици мотористи отбелязаха 3-и март във Варна
Стотици мотористи отбелязаха 3-и март във ВарнаЯндекс.Метрика