Турция още умува дали да изгради АЕЦ до Резово

11.11.2015 г. 17:41:57 ч.
/
Турция още умува дали да изгради АЕЦ до Резово
Правителството на Турция все още не е взело решение за изграждане на АЕЦ "Инеада" в близост до Резово. Това съобщава евродепутатът на ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев. В началото на месец октомври медиите информираха за изказване на турския енергиен министър, свързано с повторноактивиране на проекта за изграждане на атомна електроцентрала в близост до българската граница. Според него новата турска АЕЦ трябва да бъде изградена в северната област Инеада, провинция Къркларели, на юг от устието на река Резово, по която минава черноморската граница на България с Турция.
В резултат на тези информации Ковачев зададе въпрос до Европейската комисия, както и до турския посланик в Белгия - Хакан Олчай.
Турският посланик е препратил въпроса към турското Министерство на енергетиката и националните ресурси. Оттам са отговорили, че "изборът на местоположението на новата централа продължава съобразно подходите и принципите, определени от Международната агенция по атомна енергия, а така също вземайки предвид технически параметри като сеизмична активност, достатъчна наличност на вода за охлаждане, топографски характеристики, геологични аспекти, транспортна инфраструктура". В тази връзка все още няма официално решение за местоположението на третата турска атомна електроцентрала.

През 2011 г., когато проектът за АЕЦ "Инеада" за първи път бе представен публично, българският евродепутат отново отправипитане до тогавашния комисар по енергетика Гюнтер Йотингер по темата. Европейската комисия информира, че не е получила от турските власти никаква официална информация за планирано изграждане на трета атомна електроцентрала на границата с България до река Резово. Писмото внесе успокоение относно страховете на хората от Резово и цялото Южно Черноморие, след като тогава се потвърди, че е имало такива планове от турска страна, но те са били изоставени.
До седмица се очаква и сегашният отговор на ЕК относно това дали Комисията е запозната с намеренията на Турция да строи нова ядрена мощност на границата с България/ЕС и относно механизмите, в рамките на които ЕС може да изрази отношение на загриженост и несъгласие с този проект в рамките на преговорния процес с Турция.
Снимка:dobrudjabg.com
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по скъпо от очакваното
Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по скъпо от очакваното
Случаите на коклюш в Европа се увеличават
Случаите на коклюш в Европа се увеличават
"Хамас" публикува нов видеоклип със заложници в Газа
"Хамас" публикува нов видеоклип със заложници в Газа
"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел
"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел



Яндекс.Метрика