Управителят на парк „Изгрев“: В община Добричка има голям ветрови потенциал, оползотворяването му ще развие региона (АУДИО)

08.10.2024 г. 15:27:15 ч.
/
Управителят на парк „Изгрев“: В община Добричка има голям ветрови потенциал, оползотворяването му ще развие региона (АУДИО)
- Г-н Илиев, какво представлява Вашият проект за ветроенергиен парк около Славеево и съседните села? 
Най-общо, инвестиционното ни предложение е свързано с изграждането на ветроенергиен парк с до 23 броя ветроенергийни съоръжения и съпътстваща техническа инфраструктура – подземни кабелни линии и пътища за достъп, в землищата на селата Славеево, Пчелино и Одърци в община Добричка.
За реализация на инвестиционното предложение, възложителят “Вятърен Парк Изгрев” ЕООД е сключил предварителни договори за учредяване на право на строеж и сервитути със собствениците на 21 поземлени имоти. Всички поземлени имоти, предмет на проекта са включени и отразени в устройствени зони „за електроенергийно производство“ по действащия Общ устройствен план (ОУП) на община Добричка.
 Предвидено е използването на съвременни генератори, снабдени с технология, позволяваща им да работят с променлива честота и при необходимост да се завъртат по посока на вятъра.
 - Защо, според Вас, жителите на тези села не одобряват ветрогенераторите? Знаят ли достатъчно за ползите от добиваната енергия? 
Считаме, че сме свидетели на една целенасочена негативна кампания в интернет пространството, социалните мрежи, както и в населените места, където се развиват нови вятърни проекти. В последните месеци определени лица правят внушения и насаждат страх сред местното население, като, според нас, се търсят краткосрочни политически дивиденти.
 Географското местоположение и природните дадености на България са изключително благоприятни за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Добричка община е един от районите с най-голям ветрови потенциал. Оползотворяването на местния ресурс ще допринесе за развитието на региона.
 - Какви са плюсове и минусите от реализиране на проекта? 
Плюсовете могат да бъдат разглеждани в няколко направления – директни инвестиции, чиста и достъпна енергия, подобряване на инфраструктурата в населените места.
Проектът за изграждане на ветроенергиен парк „Изгрев“ ще подпомогне икономиката в региона – по време на строителството за изпълнение на различните дейности ще бъдат наемани приоритетно местни фирми и работници.
Имаме ангажимент към местните земеделски производители да подобрим селскостопанските пътища и да поддържаме горските пояси.
Планираме, при интерес от земеделските стопани, да подпомогнем развитието на напояването като предлагаме дългосрочни договори с фиксирани цени на електроенергията.
 За първи път предлагаме и възможност за директна инвестиция в проекта с конкретна сума след стартиране на строителството.
 - В рамките на обществените обсъждания в населените места обявихте и социална програма за жителите на населените места.  Каква е тази социална програма и знаят ли хората за нея? 
Да, в рамките на обществените обсъждания в населените места вече имахме възможност да запознаем местните жители с предложената от нас програма за социално икономическо развитие на региона.
След въвеждане в експлоатация на съоръженията планираме да подкрепим проекти на местните общности на стойност близо 60 000 лв. годишно. Средствата ще бъдат предназначени за реализиране на местни инициативи на територията на селата Славеево, Пчелино и Одърци. Сумата може да бъде увеличена до 120 000 лв. в зависимост от нуждите и конкретните проекти.
Инициативата е част от програмата за социално-икономическо развитие на региона на „Вятърен парк Изгрев“ ЕООД. Нейната цел е да подпомага финансирането на важни за общността социални и екологични инициативи на местата, където се планира реализацията на ветроенергиен парк „Изгрев“.
 - Друг важен въпрос, който вълнува хората е, какво се случва с ветрогенераторите след експлоатацията им? Вечни ли са? 
Ветрогенераторите представляват стандартно оборудване и съгласно българското законодателство след края на експлоатационния период, инвеститорът разработва конкретен план за извеждане от експлоатация на съоръженията и инфраструктурата. Планът съдържа конкретни мерки и задължения за инвеститора.
 
Мартин Илиев е управител на „Вятърен парк Изгрев“ ЕООД. Магистър по финанси. Мениджър с повече от 15 години във ветроенергийния сектор. Член на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация. Семеен с две деца. Любител на природата и запален турист.
 

Аудио:


Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика