Валентин Димитров: Финансовата децентрализация е важна за всеки български гражданин

06.03.2020 г. 10:32:47 ч.
/
Валентин Димитров: Финансовата децентрализация е важна за всеки български гражданин
Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров бе избран за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ на състоялото се в София 33-о Общо събрание на организацията. След гласуване на 265 общини от страната, бяха избрани 23-ма членове на Управителния съвет.
Кандидатурата на Валентин Димитров беше издигната от делегатите на 35 общини на форума, организиран от НСОРБ за Североизточен район, провел се в началото на месец февруари във Варна.

 
- Избраха Ви за член на УС на НСОРБ на Общото събрание в София, нещо което отдавна не се беше случвало с представител от Добричка област. С какво впечатлихте колегите си на срещата във Варна?
Системата е такава, че в България има шест района за планиране, на които Сдружението образно разделя България на равни части плюс софийски  район. Всеки район номинира свои представители за УС на НСОРБ. Номинацията е по квоти според бройката на общините, средно на 12 общини се пада по един представител. Аз получих тази покана, която е чест не само за мен, но и за всички жители на община Ген. Тошево, разбира се и на Добричка област. Ще участвам в Управителния съвет и ще защитавам интересите не само на жителите на Ген. Тошево, не само на област Добрич и не само на Североизточен район за планиране, а на всички българи, за едно по добро бъдеще. Имаше само трима номинирани на срещата във Варна. На 33-ото Общо събрание беше прегласувана номинацията.
- Не е тайна, че сте финансист. Децентрализацията ли ще бъде в основата на работата Ви? Винаги до сега се е говорило за децентрализация на общините, всички я желаят и тя не се случва….
Ние сме 23-ма членове на УС и всички сме различни по ценз, по образование, по опит и брой мандати. Всеки би бил полезен най-вече в това което умее и е работил. Ще има разделение на функции и задачи, за да може всеки да представи по най-добрия начин сдружението на общините. Да, аз бих бил полезен във финансовата част. Евентуално и в бюджетна процедура 2021-ва. Тази децентрализация е важна най-вече за всеки български гражданин.
- Как тези, които се интересуват да разбират децентрализацията?
Давам пример: Няма как държавата с всеки следващ ден да налага все повече и повече работа да се върши от общините, а да няма финансова обезпеченост. Все повече задължения, а никой да не плаща. Затова е много важно общините да имат финансова самостоятелност и едва тогава да получават повече задължения. Ние, като местна власт, най-добре знаем проблемите във всяка една община, във всеки регион и най-лесно можем да ги решаваме. Давам пример с преотстъпване на част от подоходния данък. Както НСОРБ се бори няколко години за 1 или 2% или 3% от работещите да остават, дали ще има нов приходоизточник с промяна в ЗМДТ. Важно е да влизат повече пари в общините и да има повече свободен ресурс и нека всеки един Общински съвет да реши кое е най-важното за местната общност, кой е приоритетът и в каква посока да се развива общината.
- Какво мисли по този въпрос финансовият министър?
Тепърва ще се разбере какво му е мнението. Сега сме в бюджетна процедура 2021 , но засега срещаме сериозен отпор, поне в годините откакто съм кмет. Дай Боже, да се реши в полза на общините, защото смятам, че повечето от предложенията са разумни.
- Каква промяна искате за ВиК сектора и за водните дружества по места?
Виждаме какво става в България в момента - много водни кризи. За съжаление нещата не вървят добре в нашата Добричка област. За това стана въпрос и на последната среща на Асоциацията на ВиК. В момента виждам като решение този ВиК Холдинг да заработи. С този милиард, който е гласуван, приоритетно да се помага на общините. Принципното ми мнение, и предложение, е че трябва да има директна намеса на държавата. Финансова намеса. Няма как ние, малките общини всяка година да заделяме по 20-30 или 50 хиляди лева и да решим проблемите на хората с водоподаването. Още повече, че в нашата област Добрич населението намалява, намаляват потребителите, а инфраструктурата е все по-лоша. Има все повече аварии и загубите на ВиК-оператора се увеличават, не само като финансови параметри - над 36 милиона лв., но и като загуби на вода в процентно съотношение. На последното заседание на ВиК асоциацията  чухме, че се увеличават загубите на вода. Над час обсъждахме проблемите на последната среща. От община Добричка поставиха въпроса за едно село, което от декември няма вода. Хроничен недостиг има на вода при изключване на помпите. Това води и до режим. Операторът няма техника за отстраняване на авариите. Виждаме какво остава по улиците след авариите. Ние се опитваме, но без европейско финансиране и държавна политика в тази насока или национално държавно финансиране няма как да се оправим. Като сдружение на общините имаме един дискусионен форум от 2019 година, на който обсъждаме виждането си за БГ общините през 2030 година. При разговорите се очертаха някакви параметри или посоката, която да следваме. Според кметовете участници всичко започва от финансовата децентрализация. Ако сме допустими до повече оперативни програми ще идват средства. Сега се предоговаря новия програмен период. Очаква се до лятото процесът да приключи. В момента се прави и демаркация. Например община Ген. Тошево няма как да попадне в „Региони в растеж“ за новия програмен период. Хубаво е да се помисли за малките общини. Да няма бели петна. Такива общини като Добричка попаднаха в такава категория като бели петна и не могат да кандидатстват по нито една програма, с изключение на програми за селските райони. Трябва да се мисли не само за големите, но и за средните и малки общини.
- Вие сте издигнат от БСП. Припознават ли ви добруджанските кметове като човек, който ще защитава интересите им в УС на Сдружението?
Нямам проблеми с колегите от нашата област. По предложение на Сдружението ще има изнесено заседание на Североизточен регион всяка година. Нашите проблемите ще се дискутират тук на място. Ние ще излизаме с решения, които ще бъдат представени на УС. Всеки район си има и специфични проблеми. Този форум ще бъде отворен целогодишно.
- Имаше ли министерски присъствия на ОС на НСОРБ?
Да, министърът на околната среда и водите Емил Димитров присъства втория ден и темата беше най-вече за отпадъците и за незакритите към момента депа, които са останали тъй като сме в наказателна процедура.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика