Валентин Зеленченко: Скоростен път към Варна трябва да е приоритет на област Добрич

15.01.2014 г. 09:50:00 ч.
/ ИА Добруджа
 Валентин Зеленченко: Скоростен път към Варна трябва да е приоритет на област Добрич
Валентин Зеленченко e управител на "Пътно строителство" АД и председател на областното представителство на Българската строителна камара
Каква година изпрати Вашата фирма?
Изпратихме една много добра година. Очакваме оборот от около 30 милиона, който е в рамките на нормалното – между 25 и 30 милиона. Когато е по-малко, вече изпитваме нужда от работа. През 2013 година поработихме здраво и имаме добри резултати.
Продължава ли да се усеща икономическата криза?
Не бих казал. Много европроекти влязоха в последно време в областта и има достатъчно работа. Надявам се да има за всички, защото проектите се печелят от големи фирми, а в областта има доста по-малки фирми, които се явяват подизпълнители.
Строителството е в спад, има ли някакво раздвижване в този сектор?
Просто се промени характерът му. Преди 4-5 години, преди да настъпи кризата, много сериозно беше застъпено жилищното строителство. Тогава всички строяха жилища. Докато сега строителният бранш се обърна към европрограмите, към пътната инфраструктура.
Вие споделяте ли максимата, че една държава, която няма пътна инфраструктура – не може да се надява на инвестиции?
Абсолютно. Пътят е животът – това са го казали още в древността.
И какво е състоянието на пътната инфраструктура в добричка област?
Сравнително лошо. Не бих казал, както в цялата страна. Но първо, трябва да имаме предвид, че Добрич е на север от Стара планина и тук условията са малко по-лоши и пътищата се развалят по-бързо отколкото в южна България. В последните години се направиха много пътища в областта, но има още доста за правене.
Мисля, че основен приоритет на нашата област трябва да бъде пътят Добрич – Варна, който трябва да стане скоростен път с минимум четири ленти. Много сериозно е натоварен, с тежкотоварно движение от границата Кардам към Варна и обратно. В Констанца има много голямо пристанище.
Освен това много хора от Добрич работят във Варна и сутрин и вечер е сериозно натоварен пътят.
А, Вие, като председател на Строителната камара на областно ниво, можете ли да окажете някакво влияние, за да бъде изграден този път?
В никакъв случай. Но това може да бъде направено от новосформирания Областен съвет за развитие. Нашите депутати също трябва да лобират за това.
Според мен скоростният път Добрич – Варна е много по-необходим от Дуранкулак – Варна, защото е много по-натоварен. Морският път натоварен само през лятото и то от лек транспорт.
Казахте лоши пътища, но не се ли дължи това и на некачествената им изработка?
Ние правим пътища съгласно нормативите и държавния стандарт. Всеки път се прави в съответствие с класа му. Магистралата се прави с много слоеве асфалт, докато един второкласен или третокласен път, където няма такова натоварване, се прави с доста по-малка конструкция.
Проблемът не е в качеството на пътищата, даже напротив – то е много добро, а в малкото средства, отделяни за поддръжката им. В последните години тези средства се намалиха драстично, да не кажа, че са нулеви. Не се работи по отводняването на пътищата, по окосяване и изкастряне на храсти и дървета. Виждате, че дори няма маркировка.
Да поговорим за зимното поддържане на пътищата. Пътно строителство АД поддържа зимно пътищата в три общини. Когато падна първия сняг през тази зима, от населени места в община Генерал Тошево се оплакаха, че няма хвърлен пясък. Вие тогава обяснихте, че има нива на поддържане. Какво да разбираме под тези нива?
Нашата фирма поддържа и лятно, и зимно цялата републиканска пътна мрежа в добричка област, а зимно в общините Генерал Тошево, Добричка и Тервел.
А нивото на поддържане – ще опитам да го обясня най-просто. Най-главните и най-натоварени пътища имат най-високо ниво на поддръжка – това са Кардам – Добрич – Варна и Силистра – Добрич – Балчик. Освен тях на най-високо ниво се поддържа и пътят Дуранкулак – Варна. Тези пътища се почистват и опесъчават най-бързо.
На второ ниво пътищата трябва да бъдат проходими до 5 часа и т.н. Има си приоритети.
Има ли такова правило – щом вали сняг, пътят да не се почиства, защото пак ще го затрупа снегът?
Има такова правило, но то важи само при силен снеговалеж и навявания. За съжаление, в нашата област такива ситуации има много често. Когато завее и зафучи, само 10 минути след машините всичко е отново на същото място.
Да поговорим малко и за строителната камара. Какви са основните проблеми, върху които ще работите?
Проблемите са различни за малките, средните и за големите фирми.
Тъй като в Добрич преобладават малките фирми, основните проблеми, които обсъждахме на последното събрание, бяха свързани с „посивяването" на сектора. Всякакви бригади работят, много по-евтино е да платиш на ръка на някого, той пък не си плаща данъците, няма осигуровки, а и няма гаранция за свършената работа.
Средните фирми пък искат да участват по европейски проекти – подават документи, декласират ги, тъй като документите им не са добре подготвени – в тази посока трябва да има се помогне от страна на Камарата.
Големите фирми имат нужда от промяна на основното законодателство, така че да бъдат равнопоставени с останалите.
Много сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри – те предпочитат да отиват в по-големите градове. Освен това няма кадри, които да идват от училищата. Строителният техникум беше сред елитните училища, а сега е оставена на края на града – ще се опитаме с каквото можем да помогнем и там, въпреки че училището е държавно. Трябва да опитаме да издигнем нивото на професията, за да може децата, а и родителите интерес и мотивация.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта миЯндекс.Метрика