Веселин Велев: Добрата работа между кризите е основа за справянето с тях

04.01.2022 г. 09:41:21 ч.
/
Веселин Велев: Добрата работа между кризите е основа за справянето с тях
Предизвикателствата пред бизнеса през настоящата година ще бъдат много, но  такива никога не са липсвали. Това са обстоятелствата и те ни карат да действаме по един или друг начин, според съответната дейност и целите, които си поставя всяка една фирма. Това коментира в студиото на Медийна група „Добруджа” Веселин Велев – изпълнителен директор на „Неопърл България”. По думите му, най-голямото предизвикателство пред фирмата ще бъде невъзможността за правене на дългосрочни планове.  Според Велев, кризата, в която живеем в момента, не е нещо ново за бизнеса. „Кризи е имало и преди и ще има и в бъдеще, защото има външни фактори, върху които не може да се влияе и трябва  да се съобразим с тях”.  Той счита обаче, че е добре да се огледаме във вътрешните фактори, върху които може да се окаже въздействие.
 
- Г-н Велев, с  какви чувства и усещания навлиза бизнесът в новата 2022 година?
Предизвикателствата ще бъдат много, така както са били и преди. Такива никога не са липсвали. Това са обстоятелствата и те ни карат да действаме по един или друг начин. Всеки според  дейността, която развива, според целите, които си поставя, трябва  да прави съответните анализи и да взема съответните решения. Това обаче не означава, че трябва да бъдем песимисти,  а по-скоро обратното. Трябва  да се работи с надежда, така че нещата  да могат да се подобрят. Песимизмът не е добър съветник за всяко едно начинание. Ние навлизаме в годината с надежда за по-добро, но в същото време не очакваме то да се случи само или някой да ни го поднесе. Работим активно всеки ден така, че нещата в нашата фирма да се развиват по възможно най-добрия начин. Надяваме се да успеем и, както винаги в края на годината, да си направим равносметка и да отчетем и завършим с удоволствие поредната година.
 
- Как ще се бори бизнесът с редицата предизвикателства, които се изправят пред него - високо цени на енергоносители, материали, икономическа и здравна криза? Достатъчна ли е държавната помощ?

Това, което преживяваме, е една криза, но ако се замислим, ние постоянно живеем в кризи. По- важно е да не униваме между кризите. Непрекъснато излизаме или влизаме в кризи. Нашата бдителност  и активност трябва да бъдат постоянни. Настоящата криза е необичайна, но и предната е била необичайна и по всяка вероятност и следващата ще бъде такава. Между съответните кризи трябва да се работи много активно. Трябва да се търсят съответните предпоставки и резерви, и то така, че да имаме подготовка, за да се справим по възможно най-добрия начин. Имаме нужда от подготовка, ресурси и  убеденост, че каквото и да ни се случи, ние трябва да дадем решение на проблемите. Най-доброто е, че не сме във война. Защото има райони, в които освен всичко това, за което говорим в момента, хората живеят и във война. Да бъдем оптимисти и да погледнем добре какво можем да се направи.  Има фактори, които трябва да отчетем и да се съобразим с тях. Да се огледаме във вътрешните фактори, върху които можем да въздействаме. Помощ е хубава дума, но тя е за кратко време, няма дългосрочен ефект. Ние трябва да намерим нашите вътрешни възможности за промяна. Всяка една външна помощ е добра, но тя трябва да бъде на второ място. На първо място трябва да се поставят вътрешните възможности и вътрешни форми на подобрение.
- Как драстичният скок на цената на газа ще се отрази на Вашата  фирма?
Това определено ще се отрази и на нашата фирма, но както казах, ние търсим вътрешни ресурси,  с които да компенсираме този проблем, който не засяга само нас. Трудно е цялата тежест да бъде поета от целия бизнес. Това е ясно. Тя трябва да бъде преразпределена и ще се прехвърли и върху крайните потребители, но тези, които имат вътрешни ресурси за реорганизация, ще излязат по конкурентноспособни от това състояние,  с оглед на това, че повишението на цените, което трябва да направят, ще бъде по-малко в сравнение с това на  техните конкуренти.

- Съществуват ли сериозни притеснения в това отношение в „Неопърл България”?
Не. Нямаме притеснения. Ние разбираме ситуацията. Тя не е от вчера или от днес. Отдавна работим в такава обстановка. В момента говорим за цената на енергоносителите, но цената на суровините и материалите  търпи промени от много време, от година и половина. В този период успяхме да мобилизираме вътрешните ресурси, така че крайната цена да не бъде драстично увеличена. Да, увеличение има, но ние търсим вътрешни ресурси. И нашите клиенти оценяват факта, че не прехвърляме цялата тежест върху тях.

- Каква е оценката Ви за антикризисните  мерки, които са предприети в помощ на бизнеса?
Винаги ще бъдат недостатъчни. Винаги ще има браншов е и сектори, които са засегнати повече от останалите. Да , такива трябва да има и бизнесът и държавата трябва да работят съвместно, за да се предоставят най-адекватните мерки в рамките на страната ни.

- Живеем в здравна криза, която, предвид очакващият се силно заразен щам Омикрон, може сериозно да засегне бизнеса. Каква е реакцията Ви в това отношение?
Това е особено важно за нас. Изработили сме вътрешни правила и прилагаме мерки, за чието спазване следим строго. Няма как да останем незасегнати от цялата тази обстановка, но трябва  да минимизираме този негативен ефект, защото поръчките ни са в голям обем и трудно бихме се справили в ситуация, в която може да имаме масово заразяване на служители.

- Вашите служители ваксинирани ли са?
Водим статистика на всички, които са преболедували и които са ваксинирани. Направихме и кампания за ваксинация, за да улесним тези, които искат да се ваксинират. Много от работещите във фирмата се отзоваха. Това е начинът, чрез който ще излезем по-бързо и безобидно от тази ситуация. Вярвам на науката.

- Кое ще бъде най-голямото предизвикателство пред  „Неопърл България” през 2022 година?
Най-голямото предизвикателство ще бъде правенето на  дългосрочни планове. В момента  чертаем планове, които са  като цели, които променяме в зависимост от ситуацията и обстановката.  Така че трябва да имаме  бърза реакция, съобразно променящата се среда – да усетим посоката и да се съобразим с нея. Ежедневното набиране на информация е много важно за нас, за да можем да дадем адекватен отговор и реакция.

- Вашето производство е ориентирано към международните пазари. Каква  е ситуацията в началото на годината по отношение на поръчките, които изпълнявате?
Стартираме много добре. Капацитетът с поръчки е запълнен на 100% за месеца. Така се очертава и месец февруари. Мисля, че имаме хоризонт и оптимизъм към днешна дата.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика