Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК

17.04.2024 г. 14:34:38 ч.
/
Въпреки подадената и оттеглена оставка НС освободи шефа на НЗОК
Парламентът извънредно свободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов въпреки оттеглянето на оставката му.

По-рано Михайлов подаде заявление за освобождаване от поста. Информацията оповести председателят на парламента Росен Желязков. Той предложи на депутатите точката с оставката му да бъде първа за деня.

Това предизвика бурна реакция от парламентарните групи и най-вече в ПП-ДБ, които мотивираха реакцията си с това, че Здравната каса ще остане без управител.

"Преди да се стигне до гласуване, в деловодството е заведено оттегляне на оставката от господин Станимир Михайлов. Когато ставаше дума за тези оставки, имаше разговор за провеждане на нови правила и нов избор на управител и подуправител. Разбира се, това, което в момента се случва и което виждаме не само в сферата на здравеопазването, е опит на колегите от ГЕРБ-СДС да овладеят всички системи, включително и системата на здравеопазване", коментира Пандов.

Последва реакция от депутата от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов. 

"Така работи мафията в България. Така работи задкулисието. Сега най-важното е всички български граждани да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката и оставката не се депозира от депутат в Народното събрание, а се депозира лично от управителя на НЗОК, което означава, че управителят на НЗОК е зависим от тези хора", коментира той.

На 29 юли 2023 година  Михайлов беше избран за управител на НЗОК с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През ноември бе избран неговият заместник - проф. Мавров, по предложение на ГЕРБ, но без подкрепата на ПП-ДБ. 

Ден по-късно двамата подадоха оставки, които не са били гласувани в парламента до момента. 

Три часа продължи пленарният дебат, като стана ясно, че Михайлов е оттеглил оставката си. За освобождаването на шефа на НЗОК гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Против бяха ПП-ДБ. 
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Светият Синод избра епископ Арсений за Сливенски митрополит
Светият Синод избра епископ Арсений за Сливенски митрополит
Министър Коритарова: Състоянието на пътищата у нас е незадоволително
Министър Коритарова: Състоянието на пътищата у нас е незадоволително
Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборите
Министър Запрянов: Целта на Кремъл е да повлияе директно на изборитеЯндекс.Метрика