Въпреки забавените плащания, хотели в Кранево избраха и през лятото да работят само с бежанци от Украйна (ВИДЕО)

09.09.2022 г. 18:03:06 ч.
/
Въпреки забавените плащания, хотели в Кранево избраха и през лятото да работят само с бежанци от Украйна (ВИДЕО)
Три хотела в Кранево избраха и през летните месеци да работят единствено с избягали от войната в Украйна. Причините са както морални, заради поетия ангажимент към вече настанените мигранти в обекта, така и заради предварителните очаквания за слаб туристически сезон в Кранево, обясни за медийна група „Добруджа“ Станислав Димитров – управител на хотел „Кристел Парк“.

По негова информация сезонът в селото е бил значително по-слаб от предишния. Основната причина е войната, тъй като Кранево традиционно залага главно на рускоговорящите туристи. Същевременно и българите вече не идват за поне 4-5 нощувки, а само за една или две.

„Ние имаме ангажимент към украинците, които приютихме. Нямаше как през лятото да кажем на тези жени и деца да излязат на улицата. Ние станахме като роднини – почти шест месеца живеем заедно. Следващият проблем, който назрява, е какво ще се случи с тези хора от 1 октомври. Засега нямаме информация за удължаване на програмата“, сподели Станислав Димитров.

Той обясни, че плащанията от държавата се бавят от самото начало на програмата, заради проверките, които трябва да се извършат. През юли са постъпили сумите за април и май, а за следващите все още не са.

През лятото украинските бежанци в Кранево са били около 700, като тенденцията на намаляване на броя им продължава, тъй като мнозина се завръщат в западната част на родината си.

Оставаме в готовност да помагаме на държавата и на хората, защото държавните бази нямат възможност за отопление и скоро много настанени в тях украинци ще трябва да ги напуснат, заяви още Станислав Димитров.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Оптимизирайте бизнеса си с Visa
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендата
Земеделското министерство готви промени в Закона за арендатаЯндекс.Метрика