Начало >Добруджа >Общество

Във финансовата и езикова гимназии в Добрич има свободни места след второ класиране

10.07.2015 г. 12:48:17 ч.
/
Във  финансовата и езикова гимназии в  Добрич има свободни места след второ класиране
Толкова малко заявления за записване в класациите за средните училища в Добрич до сега не е имало, стана ясно от интервю в ефира на радио Добруджа с председателя на комисията по приема  и експерт в РИ на МОН Любомир Тодоров. Многото двойки на външното оценяване водят до този резултат. 480 са заявленията за прием на първо класирани при 618 миналата година. Четири паралелки се закриват съобщи Тодоров. Това са паралелки в ПГ”Аграрно стопанство”,ПГ”Строителстово и архитектура”, ПГ”Ветеринарна медицина” и ПГ”Механо и електротехника”.Направен е изводът, че седмокласници от морските общини Балчик , Каварна и Шабла  предпочитат средните училища във Варна. Затова в добричките средни училища са приети едва 39 ученици от други общини.
171 са незаетите места в училищата в Добрич след втория етап на класиране, съобщи  още Тодоров. Незаети бройки има във всички паралелки, като изключение правят само двете с изучаване на английски език в ЕГ „Гео Милев“.
Сериозно е положението в две от паралелките  във Финансово стопанската гимназия и в Професионалната гимназия по туризъм, където, най-вероятно ще се стигне до сливане на две професии в една паралелка. Проблемни са паралелката „Търговия на едро и дребно“ и „Застраховане“ във ФСГ "Васил Левски" и „Кетъринг“ и „Организация на хотелиерството“  - в ПГТ "П. К. Яворов".
В Езикова гимназия също има свободни места - 5 за френска паралелка и едно - за немска. В ПМГ свободни са 29 бройки, от които по 13 в паралелките по биология и информационни технологии, и 3 – по информатика.
Една от основните причини за това многото незаети места е големият процент – 33, двойки на изпита след седми клас. Тази година за първи път с най-висок бал е бил приемът в немските, а не в английските паралелки в ЕГ „Гео Милев“.  Максималният бал в немските паралелки е 34,46 при 36 възможни. В английските се е получил максимален бал  34,02. Започва подаването на документи за участие в третия етап на класиране, като приемът ще продължи до 14 юли, включително, без неделя. Това ще става в ОУ "Христо Смирненски" гр. Добрич. В трети етап на класиране могат да участват ученици, които не са участвали в първи и втори етап. От РИО напомнят, че в класирането могат да участват и ученици, които не са се явявали на допълнителен модул от НВО, но имат оценка най-малко 3,00 на НВО по БЕЛ и Математика, както и ученици, които са недоволни от класирането си на първи и втори етап. Те могат да променят и пренареждат желанията си, съобразно обявените свободни места, но не запазват мястото си от по-преден етап на класиране.
Източник:Вестник ГЛАС

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас



Яндекс.Метрика