За 13-и път връчиха наградите за принос към свободата на информация

28.09.2015 г. 16:41:57 ч.
/
За 13-и път връчиха наградите за принос към свободата на информация
За тринадесети път Програма Достъп до Информация връчва годишни награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.
Наградите за 2015 година се връчват в шест категории.
1. Категория - Гражданин, най-активно използвал правото си на информация
Награда „Златен ключ” се присъжда на
Милен Чавров – За системно и последователно упражняване на правото на достъп до информация за подобряване на разбирането за болестта СПИН у нас и за защита правата на хората, живеещи с ХИВ в България и застъпничество за по-добри политики.
Почетни грамоти получават
Красимир Русев, Търговище – за активно използване на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото на информация в съда, за дейността на общинската администрация, договори за продажби на терени и имоти.
Иван Петров, София – за дългогодишно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, в резултат на което Столична община променя практиките си.
2. Категория - Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация
Награда „Златен ключ” се присъжда на
Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ – за използване на ЗДОИ и публичните регистри за осветляването на детайли по планираното застрояване на територията на Кара дере, както и за установяване на законови нарушения. Използват получената по ЗДОИ информация в кампанията си и в делата, заведени относно законността на проекта. През лятото на 2015 г. използват ЗДОИ за разкриване на дейността на властите по повод проверките за нелегално къмпингуване. Групата използва интернет за съвместно планиране и координиране на действия, в т.ч. формулиране и подаване на заявления за достъп до информация.
Почетни грамоти получават
Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ – за последователно и упорито търсене на информация, свързана с железопътните услуги в България и двете спечелени съдебни дела за достъп до информация в резултат, на които бе получена важна информация свързана с пътническия железопътен транспорт в страната.
Център за защита на правата в здравеопазването – за активно и резултатно търсене на информация, свързана със здравеопазването в България. В резултат на активната кампания на ЦЗПЗ и водене на съдебно дело НЗОК публикува на интернет страницата си информация за изплатените средства на болниците. Информацията е систематизирана в платформата "Добрите болници" www.dobritebolnici.info и се използва за успешното водене на съдебни дела.
3. Категория – Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация
Награда „Златен ключ” се присъжда на
Здравка Маслянкова, в. “Янтра днес” – за разследването "Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa", направено с помощта на Закона за достъп до обществена информация, и последвалата серия публикации в резултат на които бе спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.
Грамота за изключителен принос към прозрачността и отчетността на институциите получава
Екип на „Господари на ефира“, Нова ТВ – за използването на ЗДОИ, за да проследят дали и как институциите предприемат действията, които обещават след разкрития за нередности в ефира на предаването.
Почетни грамоти получават
Юлиан Христов, OFFNews – за използването на ЗДОИ, както за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. Търси информация от МВР, НСО, ДКСИ, ДАНС и др.
Спас Спасов, кореспондент на в. „Дневник” и „Капитал” за Варна – за множеството разследвания и публикации през годината, подкрепени с информация, получена посредством ЗДОИ.
4. Категория – Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани
Награда ”Златен ключ” се присъжда на
Министерство на отбраната – за прогресивно подобряващата се активна прозрачност на институцията, организацията на процедурата по предоставяне на достъп до информация, пълнотата на секцията „Достъп до информация“ и навременното и пълно отговаряне по заявления и предоставяне на достъп до информация, включително по електронен път.
Почетна грамота получава
РИОСВ – Благоевград  – за високото ниво на активна прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в Рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите.
5. Категория – Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите
Антинаграда „Катинар” се присъжда на
Министерство на земеделието и храните – за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител.
„Срамота” получават
30 мълчаливи общини – за липсата на какъвто и да е отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучването на ПДИ на активното публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, проведено в периода 23 февруари – 23 март 2015. Липсва секция "Достъп до Информация", информация за административното звено, което отговаря за приемане на заявления, годишни отчети по ЗДОИ и вътрешни правила за достъп до информация. Номинацията е напомняне към тези общини за дължимата към обществеността отчетност и прозрачност, особено в навечерието на предстоящите местни избори. 
6. Категория – Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация
Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на
Министерство на околната среда и водите за позицията им, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В съответствие с тази позиция, министерството и подчинените му структури редовно отказват да предоставят конкретни документи. В случаите, когато министерството реши да предостави достъп, това става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми.
„Срамота” получава
ОДМВР Перник – за това, че заличи имената на служителите по ЗДОИ в предоставената заповед за тяхното назначаване и така заявителят отново не знае към кого да се обърне, за да получи информация.
И тази година церемонията беше открита с песента "Дишай", посветена на празника.
Снимки от церемонията ще бъдат публикувани на страницата на ПДИ http://www.aip-bg.org, и на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net. Вижте и нашата страница във Фейсбук.
Церемонията се проведе днес – 28 септември 2015 – от 15.00 ч. в Дома на Европа (София, ул. „Г.С. Раковски” 124).

Коментирайте
Подобни новини
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
Енергийният министър e в Турция на преговори с "Боташ"
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
В БСП решават днес кого да издигнат на изборите
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни
Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни



Яндекс.Метрика