Начало >Добруджа >Общество

Законодателството за временна закрила – тема на обучение за представители на институции в областта (ВИДЕО)

01.12.2023 г. 13:13:37 ч.
/
Законодателството за временна закрила – тема на обучение за представители на институции в областта (ВИДЕО)
Представители на различни институции в област Добрич се включиха днес в обучение по проект „На фокус – националния капацитет в областта на убежището и миграцията“, което се проведе зала в ТПП - Добрич. Проектът се изпълнява от сдружение Български червен кръст с партньори Сдружение Евроклуб  Жена – гр. Ямбол и Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет. Финансирането е със средства по програма "Вътрешни работи" 2014-2021 г. по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Обучението в Добрич е едно от планираните по проекта обучения в няколко български града, сред които са и Русе, Варна, Хасково и др. Презентации по актуалната тема с бежанците и даването на убежище на хора в нужда представи Ирена Минкова от Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет. Тя е юрист, с дългогодишна практиката в областта на убежището и миграцията.

Всички трябва да бъдем съпричастни и да подаваме ръка на хората в нужда, каза в началото на обучението областният управител на Добрич Йорданка Костадинова.

И сега има огнища на военни действия, които ще продължат да акумулират нови бежански потоци. Този проект дава информация по тема, която продължава да е актуална, заяви Стойчо Стойчев – зам. председател на БЧК.

БЧК – Добрич има натрупана история в дейностите, насочени към бежанците и мигрантите. Посрещнахме и се справихме с първия бежански поток от Украйна, каза д-р Артюн Еринозов - директор на ОС на БЧК - Добрич. Той уточни, че и сега в областта има настанени бежанци, включително деца, които не само биват подпомагани, но се работи и за интеграцията им.

Проектът  „На фокус – националния капацитет в областта на убежището и миграцията“ бе представен от Татяна Балъкчиева – председател на сдружение Евроклуб Жена – Ямбол. Дейностите са свързани основно с обучения и повишаване на квалификацията на представители на местни и държавни власти и НПО в работата им с граждани на трети страни, получили временна закрила. Проектът е стартиран в края на януари 2023 г., но реални дейности се извършват от средата на годината.

По проекта е оборудван и Център за прием в град Ямбол, в който се настаняват граждани на трети държави, търсещи международна закрила.

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето на 5 март
Прогноза за времето на 5 март
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Добрич е на второ място сред областите с най-висок относителен дял на бедните, сочат данни на ИСС
Днес е Световният ден за борба със затлъстяването
Днес е Световният ден за борба със затлъстяването
Почитаме св. Герасим - пример за безкористност
Почитаме св. Герасим - пример за безкористностЯндекс.Метрика