Начало >Добруджа >Общество

13-те поименни безсмъртни българи бяха почетени днес в Добрич

28.08.2024 г. 16:39:40 ч.
/
13-те поименни безсмъртни българи бяха почетени днес в Добрич
Представители на обществото "Път на мъдростта" на Ваклуш Толев почетоха 13-те поименни безсмъртни българи пред Мемориален комплекс "Хан Аспарух" в Добрич.

Идеята за почит и избиране на 13-те поименни безсмъртни българи тръгва преди няколко десетилетия, когато духовният ръководител на обществото „Път на мъдростта“ Ваклуш Толев в своите лекции споделя, че в България няма изграден храм на себесъзнание, припомни пред БТА  един от присъстващите Георги Кючуков. „Няма достатъчно признание на онези, които са имали идея за история, защото ако сега погледнем историческите дни и празници, по-скоро ще видим признание на хора, които са се жертвали за България, за свободата на България, каза още Кючуков.
Той отбеляза, че тези личности са избрани не само заради действията, но и заради състоянието на духа им. Чрез почитането на 13-те поименни безсмъртни българи припомняме на хората, че за България не може да се говори с лека ръка. Тайната на България е в културата на духа, а не на оцеляването.  Ние трябва да престанем с тази обидна култура за оцеляване, допълни Георги Кючуков.
 
За първи път денят е отбелязан през 1998 г., а листата с имената на 13-те безсмъртни българи е утвърдена съгласно Решение на Общински съвет на гр. Велики Преслав, от 28 януари 2003 г. Това са цар Борис Трети – Обединител, Хан Аспарух, княз Борис – Покръстител, цар Симеон – Просветител, св. Климент Охридски – Азбучник, св. Йоан Рилски – Покровител, св. Патриарх Евтимий – Мистик и Воин, Отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – Воин на оскърбените българи.

Коментирайте
Подобни новини
Кръстовден е
Кръстовден е
Арх.Надежда Пампорова: Нужна е по-добра координация при организацията на културни събития в Добрич  (ВИДЕО)
Арх.Надежда Пампорова: Нужна е по-добра координация при организацията на културни събития в Добрич (ВИДЕО)
Пана с надпис "На пътя животът е с предимство" бяха закачени на част от най-оживените места в Добрич
Пана с надпис "На пътя животът е с предимство" бяха закачени на част от най-оживените места в Добрич
Времето на 14 септември
Времето на 14 септември



Яндекс.Метрика