Начало >Добруджа >Общество

Близо 25% са слабите оценки на матурата по БЕЛ в област Добрич

05.07.2022 г. 11:14:23 ч.
/
Близо 25% са слабите оценки на матурата по БЕЛ в област Добрич
Средният резултат от държавния зрелостен изпит по Български език и литература в област Добрич е 3,68 или с 40 стотни по-нисък от миналогодишния резултат. Това е видно от анализа на резултатите от матурата по области, изготвен от Института за пазарна икономика. От данните за резултатите на областно равнище, става ясно, че само в Разград е регистриран по-голям спад – 43 стотни. Цифрите показват  значително по-ниски оценки във всички области на страната – нито една не е регистрирала ръст спрямо 2021г. Най-високите оценки са в София (столица), Смолян и Варна.
Добрич е сред областите и с най-голям дял на слабите оценки – 24,4%, като лидер е област Хасково с 28% слаби оценки на матурата. На противоположния край е столицата с едва 6,8 % слаби оценки. Прави впечатление, че ръст в слабите оценки сравнени с предходната година има във всички области, като на много места завишението на двойките е драстично. В област Добрич на матурата през миналата година двойките по БЕЛ са били около 15 на сто.

От Института за Пазарна икономика посочват, че големият ръст на слабите оценки има и практически последствия. От една страна, много повече ученици ще се явят на поправителна сесия на зрелостния изпит, което изисква допълнителни ресурси за нейната организация. По-важен е обаче ефектът върху самите ученици – за най-слабо подготвените се от тях расте реалният риск да не успеят да завършат средното си образование, което поставя значителна пречка към реализирането им на пазара на труда. Това създава проблеми и пред висшите училища, които вече срещат трудности в запълването на обявените места за студенти на фона на негативните демографски процеси, а по-ниските средни оценки на зрелостния изпит ще означават и още по-лесен достъп до специалностите, за които те са определящи.Коментирайте
Подобни новини
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Няма пряка опасност за живота на жената, пострадала при свлачището край Албена (ВИДЕО)
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Министърът на туризма иска решаване на казуса със средствата за хотелиери, приютили бежанци
Времето в сряда
Времето в сряда
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачище
Пълно съдействие и подкрепа заяви областният управител при посещение на активизираното свлачищеЯндекс.Метрика