Борисов: Без ДПС в правителство на ГЕРБ

10.10.2014 г. 11:54:00 ч.
/ ИА Добруджа
Борисов: Без ДПС в правителство на ГЕРБ
ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. Ако има правителство, то ще е на споделената отговорност. В бъдещия кабинет трябва да има министри на коалиционните партньори. Възможно е на преговорите да не се стигне до решение.
Такава оферта отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция след официалното обявяване на изборните резултати за 43-то НС, предаде репортер на БГНЕС.
Лидерът на ГЕРБ не представи очаквана програма, около която да се обединят мнения по време на преговорите за бъдещия кабинет. Вчера като говорих с канцлера /Ангела Меркел – бел.ред./ се поинтересувах – там е обратно – първо се поставят темите, по които могат да с разберат, уточни Борисов.
ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. Оттук нататък всичко е в ръцете на ДПС какво поведение ще има, заяви Борисов. Забелязвам, да има крайни решения от български партии. Етническият конфликт е нещо, което много бързо може да пламне. Искам винаги да имаме едно на ум. Слушах изказванията и предизборните речи в Турция и ако ДПС не си направи извода, че с подобни действия създава проблем в етническата толерантност това ще бъде за тяхна сметка, заяви Борисов. Според него гарант за етническия мир е ако повече мюсюлмани гласуват за повече партии.
Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата. Ако БСП бяха спечелили поне 80 места в следващия парламент, а ГЕРБ имаше 100, тогава хипотезата за стабилно управление можеше да съществува. А сега сборът е 123, каза още Борисов.
Според него ако БСП си беше взела традиционния вот, избирателната активност щеше да е по-голяма и нямаше да влязат толкова малки партии. Техният слаб резултат води до нестабилност, а България има нужда както от солидна лява, така и от силна дясна партия, посочи Борисов.
Единственото по-лошо от това да се състави някакво правителство, е да бъде съставено такова, което да бъде безпринципно. За да се направи правителство трябва да има компромиси едните и от другите, защото са различни партии, заяви Борисов. Според него "едно е да правиш компромис за 200 000 души и съвсем друго за над 1 000 000 души.
Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова имат изключителен мандат и право да преговарят, знаят програмата и са поемали ангажименти, каза Борисов. Трите дами ще имат право на компромиси, както и да си тръгнат от преговорите по всяко време, призна той. "Не сме пратили някой само да чуе. Нямат право да не изслушат и да не се видят с някоя от партиите, защото ние не разглеждаме лидерите, а гражданите, които стоят зад тях", заяви Борисов. Той подчерта, че ако се постигне разбирателство на първия кръг от преговори, ще има и втори, който ще се води от него и там ще се правят договорки за министерски постове.
По отношение на Реформаторския блок Борисов се оплака, че приказките техни представители от последните дни "дразнят" неговите симпатизанти във "Фейсбук".
"Категорично считам, че ако се съставя правителство, трябва да има споделена отговорност. Подкрепа без участие в правителството не е подкрепа – това означава още на следващата седмица да си измислят причина и да оттеглят подкрепата си". Без да се участва реално в един кабинет ГЕРБ не биха приели подкрепа, обясни той.
"Ние правим компромис като отиваме на консултации, очакваме същото и от другите партии. Преговори кой какви министерства ще взема, ще се реши на допълнителни консултации, които ще водя аз", поясни Борисов.
Борисов подчерта, че е важно кой как си представя казуса с КТБ. Да кажат как виждат нещата и ако не се разберем, спокойно да отиваме на нови избори, каза лидерът на ГЕРБ. Докладът на БНБ е такъв, че дава възможност на банката. Не разбирам защо БНБ три-четири месеца не извика три-четири консултанта и да се види какво ще се прави. Не разбирам защо Иван Искров тръгна на форум на СБ, а не стои тук да прави каквото трябва. Понеже БНБ не наема консултант умишлено, трябва ли правителството да наеме консултант, попита риторично Борисов. Той напомни, че според закона НС не може да смени Искров. Трябват промени в закона.
За ДКЕВР Борисов смята, че да бъде избран с поне 2/3 консенсус в НС, за да няма политическо влияние върху регулатора. С Мариците 1 и 3 да се проведат разговори и преговори за намаляване цената на тока, предлога той.

Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
МВР обявява поръчка за надграждане на системата за контрол по границите
МВР обявява поръчка за надграждане на системата за контрол по границите
Премиерът благодари на помогналите на пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Премиерът благодари на помогналите на пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“
Явор Гечев уверява, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Явор Гечев уверява, че не връща ГЕРБ в Министерство на земеделието
Сменят шефовете на "Булгаргаз"
Сменят шефовете на "Булгаргаз"Яндекс.Метрика