Начало >Добруджа >Общество

Чрез проект ще бъдат поставени фотоволтаици на 3 детски градини в Добрич (ВИДЕО)

24.11.2022 г. 10:43:24 ч.
/
Чрез проект ще бъдат поставени фотоволтаици на 3 детски градини в Добрич (ВИДЕО)
Дейностите по проекта „Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“ представят днес на пресконференции в общините Добрич, Добричка и Крушари, които са партньори по него, заедно с норвежката фирма GREEN ZONE. Проектът се изпълнява с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021“. Общата му стойност е 708 278,78 лева.
За община Добрич сумата е 260 хиляди лева, обясни на първия брифинг в Община Добрич кметът Йордан Йорданов. Той обърна внимание на този факт, защото в началото е останало грешно впечатление, че цялата сума по проекта от над 700 хиляди лева ще бъде за изграждане на фотоволтаици на три детски градини в Добрич. Имало е множество запитвания по темата, включително от народен представител, който не е избран от област Добрич.
Одобрените детски градини са с номера 12, 18 и 20. На тях ще бъдат изградени фотоволтаични централи, които се надявам, че до голяма степен ще обезпечат използването на електрическа енергия. Това е бъдещето, към това сме се насочили, каза Йорданов. Той отбеляза, че това е първа стъпка към това общински сгради да добият енергийна независимост.
Детска градина 18 „Дора Габе“ е с 2183 кв. м. РЗП, ДГ 12 „Щурче“ е са 1584 кв.м. РЗП, а ДГ 20 „Радост“ – с 2502 кв.м. РЗП. По предварителни изчисления ще бъдат монтирани около 110 фотоволтаични панела, обясни ръководителят на проекта Елена Анастасова. Аналогично ще бъде направено в другите две общини партньори – Добричка и Крушари.  Сред изисквания при изграждането на фотоволтаични централи, са становище от електроразпределителното дружество за присъединяване на производител на електрическа енергия, независимо, че съоръжението ще бъде за собствени нужди, уточни Анастасова. Проектът трябва да приключи до 30 април 2024 г.
Кметът Йордан Йорданов съобщи, че със собствени средства следващата година ще бъдат поставени фотоволтаици на сградата на Общината.
Ще се търсят възможности да бъдат поставени фотоволтаични централи и на други детски градини. Където общинските дружества имат възможност, могат да го направят и със собствени средства, посочи кметът.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Вестник ГЛАС: Отново зачестяват телефонните измами!
Захлаждане от понеделник
Захлаждане от понеделник
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
Ремонтни дейности от 28.11. – 2.12. в Добрич
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"
"Подари Рождество в един дом” кампания на фондация "Искам бебе"Яндекс.Метрика